shutterstock_1926485732

Fuerteventura

przychodzi do głowy wiele skojarzeń. Jedne z nich to te związane z przepięknymi długimi i piaszczystymi plażami. Rzeczywiście, można by było o nich wiele pisać. Natomiast Fuerteventura ma jeszcze jedną mniej znaną twarz. Jest ona często niedostrzegana. To sielskość i lokalny charakter. Trochę dalej od turystycznych kurortów Fuerteventura ukaże się w zupełnie innym klimacie.

KOZIA WYSPA

Gdy opuścisz turystyczny kurort, na pewno zobaczysz kozy. Pasą się one w zasadzie wszędzie, nawet na terenach wysoko położonych o bardzo skąpej roślinności. Mieszkańcy Fuerteventury hodują kozy Majorera, które głównie wykorzystują do produkcji nabiału, a zwłaszcza do produkcji sera Majorero. Jest to jeden z najczęściej sprzedawanych i rozpoznawalnych produktów. Pogłoski mówią, że na wyspie jest więcej kóz niż samych mieszkańców. W trakcie podróży po wyspie można przyjąć to za prawdę.

POSMAKUJ LOKALNYCH PRODUKTÓW

Na wyspie odkryjesz wiele smaków. Jednym z nich będzie zapowiedziany wyżej smak dojrzewającego sera Majorero. To najbardziej znany produkt pochodzenia lokalnego. Ten rodzaj sera dzieli się na trzy rodzaje uzależnione od czasu dojrzewania.

  • fresco – o najkrótszym czasie leżakowania ok. 4 – 20 dni. Jest biały i miękki o delikatnym smaku,
  • semicurado – o średnim czasie dojrzewania 20 – 60 dni. Jest nieco twardszy, intensywniejszy w smaku i ma ciemniejszy kolor od poprzednika,
  • curado – długo dojrzewający, który leżakował kilka miesięcy. Jest twardy, ma żółto-pomarańczowy kolor i intensywny smak. Przeważnie jest on najdroższy.

Możecie zakupić ser w wariantach ze skórką pokrytą oliwą, gofio lub papryką.

Jeśli zapragniesz dowiedzieć się więcej o produkcji tego regionalnego przysmaku, możesz wybrać się do muzeum sera. Przewodnik opowie i odkryje przed Tobą tajemnice produkcji jednego z najlepszych serów świata. Poza zwiedzaniem muzeum podczas wycieczki będziesz miał/a okazję pospacerować wśród kaktusów w ogrodzie, w którym znajdują się ogromne okazy gatunków rodzimych i pochodzących z innych krajów. Również będziesz mógł/mogła wejść do wiatraka Antigua, prawdopodobnie najstarszego na wyspie.

RZEMIOSŁO
Podczas swoich wakacji na wyspie warto przywieźć pamiątkę, która będzie na pewno z Wysp Kanaryjskich, a nie z dalekich Chin. Na Fuerteventurze rzemiosło jest ważnym aspektem lokalnej społeczności. Jeśli planujesz wybrać się na zakupy, polecamy tradycyjny targ La Oliva, otwarty w każdy wtorek i piątek rano. Zakupisz tam wszystko, co pochodzi od lokalnej wyspiarskiej ludności. Kolejnym miejscem wartym odwiedzenia jest niewielki targ w Betancuria (dawnej stolicy wyspy), który znajduje się Casa Santa María. To tradycyjny dworek z XVII wieku. Już samo miejsce sprawi, że poczujesz tu kanaryjską atmosferę oraz zobaczysz, jak powstają niektóre wyroby rzemieślnicze.

MORZE, SŁOŃCE I WIATR

To połączenie jest idealne do… Do produkcji soli. To właśnie na Fuertaventurze w Museo de las Salinas del Carmen zobaczysz, jak od 1910 roku pozyskiwana jest sól w sposób tradycyjny. To tutaj dowiesz się wszystkiego o produkcji soli na każdym jej etapie. A jeśli będziesz chciał/a sam/a spróbować wybrać sól (z saliny) specjalnymi do tego narzędziami, będzie taka możliwość.
Jaki wygląda taki proces? W skrócie: woda z oceanu przepływa wąskim rowem do największego poletka na całym terenie salin. Pola salin nie są głębokie, mają po kilkanaście centymetrów. W tym największym „basenie” woda musi trochę postać, aby temperatura się wyrównała do 30 stopni C. Następnie zostaje rozprowadzona mniejszych „basenów lub koryt”. Na wierzchu tworzy się powoli skorupa z soli. Aby sól była czysta i wolna od osadów z dna, nie można pozwolić, by taka skorupa urosła za duża i opadła na dno saliny. Cały ten proces, krok po kroku jest wykonywany ręcznie bez użycia maszyn. Sól wytworzona w taki sposób, zostaje użyta do produkcji opisanego wyżej sera Majorero i innych lokalnych produktów.

Wypoczywając na tej kanaryjskiej wyspie, warto poznać jej smaki, lokalne produkty oraz ludzi, którzy je wytwarzają. Te doświadczenia zostaną z Tobą na długo, a przysmaki i piękne rzeczy, które przywieziesz ze sobą, przedłużą wakacyjne wspomnienia. Ważne, że dzięki swoim świadomym wyborom wesprzesz lokalną społeczność.