Djerba, wyspa na Morzu Śródziemnym, to jedno z ulubionych miejsc europejskich turystów. Wszystko za sprawą korzystnej lokalizacji w południowej części kraju oraz wysokich temperatur, które nie spadają poniżej 15 st. Celsjusza nawet w środku zimy. Wyspa przyciąga turystów również swoim niezwykłym charakterem, pięknymi plażami oraz doskonałą bazą hotelową.

Djerba to niewielka wyspa o powierzchni 514 km2, połączona z kontynentem groblą. Współcześnie wybudowane hotele stylizowane są na tzw. menzle. To miejscowy typ osiedla o charakterze obronnym, z wysokim murem, niewielką liczbą drzwi oraz niewielkimi oknami. Wokół wznosi się gęsty mur z agaw, figowców i aloesów. Oczywiście hotele są jedynie stylizacją tych warownych domostw.

Djerba szczyci się bogatym życiem kulturalnym. To tam właśnie latem odbywa się międzynarodowy festiwal muzyki i teatru Djerba Ulysse. Podczas tego festiwalu organizowane są również wybory Miss Ulissesa. Artystom skupionym wokół paryskiej galerii Itinerrance udało się ożywić małą, nieco nadgryzioną zębem czasu wioskę Erriadh w środku wyspy. Tutaj właśnie domy od 2014 roku zdobione są muralami znanych, międzynarodowych streetartowców.

Djerbę wyróżnia również największa synagoga w całej Afryce – El Ghriba. Znajduje się tu jedna z najstarszych Tor na świecie, a sama świątynia – jest tłumie odwiedzana przez rzesze pielgrzymów z całego świata.

Miłośnicy zakupów oraz miejskiego gwaru nie będą zawiedzeni. Houmt Souk to stolica wyspy, położona na północy, którą na pewno trzeba odwiedzić. Aby poczuć prawdziwy smak zakupów trzeba przybyć na tutejszy suk. Można tu kupić niemal wszystko. Houmt Souk ma zwartą zabudowę, dlatego wszystkie najważniejsze obiekty można zwiedzić pieszo. Ciekawym miejscem jest Muzeum Sztuki i Tradycji z kolekcją tradycyjnych strojów oraz biżuterii. Muzeum mieści się w teologicznym kompleksie z XVIII w. z meczetem i salkami dydaktycznymi.

Dla rodzin z dziećmi wyspa kryje wiele atrakcji. Jedną z nich jest Explore Djerba, czyli park Muzeum Lalla Hadria oraz skansen, w którym można zobaczyć typowe gospodarstwo wraz z farmą krokodyli. Zwiedzający mogą uczestniczyć w karmieniu gadów a nawet wziąć do ręki małego krokodyla.

Djerba jest też dobrym punktem wypadowym do zwiedzania kontynentu afrykańskiego. Z wyspy oddalonej tylko parę kilometrów od stałego lądu, można wybrać się na Saharę, do oaz górskich Chebika i Tamerza, czy do Matmaty – starego miasta wykutego w skałach i zamieszkanego przez Berberów.

Zwiedzanie

Guellala

Ta mała wioska położona na południowym wybrzeżu wyspy, znana jest z wyrobów garncarskich. Oprócz możliwości zakupów oryginalnej, tradycyjnej ceramiki, można też spróbować swoich sił w procesie twórczym i poznać tajniki procesu tworzeni glinianych naczyń od wydobycia surowca, poprzez formowanie na kole garncarskim, aż do wypalenia prawie gotowego produktu.

Borj Ghazi Mustapha

To stary fort wzniesiony w XIII wieku przez Aragończyków, położony na wybrzeżu. To tutaj w 1560 roku turecka flota pod wodzą Draguta pokonała cały hiszpański garnizon. To krwawe wydarzenie zostało upamiętnione niewielkim pomnikiem. Fort jest również doskonałym punktem obserwacyjnym na port i wybrzeże.

Atrakcje

Cypel Flamingów

Półwysep Ras Rmel to niezamieszkany cypel na północy wyspy, gdzie można spotkać w czasie zimy (od listopada do marca) stada różowych flamingów.

Festiwale

Na przełomie lipca i sierpnia odbywa się Festival Ulisses. To międzynarodowy festiwal filmu, muzyki i teatru. Podczas tego festiwalu odbywają się również wybory Miss Ulissesa. W sierpniu ma miejsce Guellala Festival, czyli festiwal ceramiki.

Ciekawostki

Gargoulette

To tradycyjna metoda połowu ośmiornic wykorzystywana przez lokalnych rybaków. Polega na związywaniu kilku garnków razem i opuszczaniu ich na dno. Ośmiornice bardzo lubią ukrywać się w skalnych zakamarkach także w terakotowych garnkach. Kiedy ośmiornice dostaną się już do środka, wystarczy wciągnąć je na powierzchnię.

Ziemia Marzycieli

Według legendy, Djerba jest mityczną wyspą, gdzie zatrzymał się Odyseusz wraz ze swoją załogą żeglując z Troi. Jego towarzysze pod wpływem zapachu lotosów, tak bardzo zachwycili się tym miejscem, że nie chcieli opuścić wyspy.

Kuchnia

Lablabi

Bardzo gęsta zupa z ciecierzycy. To popularne danie serwowane na śniadanie. Jego nazwa wywodzi się z języka tureckiego. W Turcji „leblebi” to po prostu smażona ciecierzyca.

Ośmiornica w sosie własnym

Kuchnia Djerby słynie również ze smakowitych i świeżych owoców morza. Takim lokalnym przysmakiem jest ośmiornica w sosie własnym, najlepiej złowiona w porcie metodą gargoulette.