Przede wszystkim sprzyjający klimat zachęca turystów do wybrania się na urlop na Djerbę. Poza tym ta porośnięta gajami oliwnymi, palmowymi oraz figowymi wyspa daje wiele możliwości na przyjemne spędzenie wolnego czasu.

Djerba – informacje praktyczne

Djerba to tunezyjska wyspa o powierzchni 514 km2. Z racji stosunkowo małego terytorium można ją objechać samochodem w zaledwie kilka godzin. Położona jest w zatoce Mała Syrta nad Morzem Śródziemnym. Djerba połączona jest z lądem za pomocą grobli, czyli wału ziemnego, już od czasów rzymskich.
W zimie czas tunezyjski odpowiada czasowi polskiemu. Z kolei w miesiącach letnich różnica między czasem w Polsce a w Tunezji wynosi jedną godzinę (zegarki należy przestawić o godzinę do tyłu). Na wyspie, podobnie jak w całym kraju, obowiązującą walutą jest dinar tunezyjski.
Lot z Polski na Djerbę trwa około trzech godzin, co pozwala na przeniesie się w szybkim tempie w zupełnie inny klimat zarówno jeśli chodzi pogodę, jak i kulturę i tradycję. Z Polski żaden przewoźnik nie oferuje bezpośrednich lotów rejsowych na Djerbę. Jedyną opcją przelotu jest skorzystanie z oferty bezpośrednich lotów czarterowych.

Pogoda na Djerbie

Na Djerbie panuje klimat śródziemnomorski. Średnio przez 340 dni w roku na wyspie świeci słońce. Najcieplej jest w lipcu i sierpniu, kiedy to temperatury przekraczają 30°C. W pozostałych miesiącach pogoda nadal sprzyja, dlatego osoby, które nie są fanami upałów, mogą udać się tu na wakacje wiosną lub jesienią.

Co zjeść na Djerbie

Bardzo aromatyczna kuchnia z pewnością urzeknie każdego. Wśród wyjątkowych przypraw dodawanych do lokalnych potraw można wyróżnić harrisę, kmin, szafran, kurkumę, kolendrę czy imbir.
Podstawowym składnikiem używanym przez Tunezyjczyków do przygotowywania dań jest kuskus. Podaje się go z różnymi dodatkami, często z jagnięciną, która, podobnie jak baranina, stanowi równie istotny składnik potraw serwowanych na Djerbie.
Na wyspie bardzo popularne są owoce morza oraz ryby. Największym powodzeniem cieszą się między innymi tuńczyk, okoń, krewetki czy barwena. Wyjątkowo smaczną potrawą jest tak zwana poisson complet, czyli smażone małe rybki oraz kałamarnice podawane z frytkami, pomidorami i jajkami.
Poza znakomitymi daniami głównymi na uwagę zasługują również przekąski. Nie sposób nie wspomnieć o brik – chrupkim i cienkim naleśniku wypiekanym w kształcie trójkąta, który wypełniany jest farszem z jajka albo tuńczyka. Czasem można również spotkać się z zawijanym brikiem, nazywanym paluszkami Fatimy. Odżdża to z kolei jajko z cebulą podawane w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu harissy potrawa nabiera nietuzinkowego aromatu i wyrazistości.

Wypoczynek na Djerbie

Ta malownicza wyspa przyciąga turystów z całego świata, i co ciekawe, cieszy się wielkim uznaniem w środowisku filmowym. To właśnie tutaj nagrywano zdjęcia do „Gwiezdnych wojen” czy „Angielskiego pacjenta”. Wszystko za sprawą pięknego krajobrazu, na który składają się szerokie, piaszczyste plaże, wysokie góry, gaje palmowe czy (oczywiście) pustynie. W trakcie pobytu na Djerbie od listopada do marca warto udać się w rejs na półwysep Ras Rmel – wówczas można spotkać tam stada różowych flamingów. Piękne plaże to zdecydowany atut wyspy. Jedną z najbardziej znanych jest Sidi Mahres, która mierzy aż 9 kilometrów długości.
Żeby nieco bliżej poznać kulturę muzułmańską, można udać się do jednego z meczetów, których na wyspie jest ponad 200. Budowle te reprezentują różne epoki i style architektoniczne. Na Djerbie znajdują się również zabytki, takie jak Borj Ghazi Mustapha, czyli fort z XIII wieku, czy synagoga Al-Ghariba. Dużą atrakcję stanowić będą odwiedziny tradycyjnych arabskich targów, których na wyspie jest mnóstwo. Można na nich zakupić oryginalne pamiątki, na przykład wyroby z ceramiki, z której słynie wyspa. Djerba to także doskonały punkt wypadowy na pobliską Saharę.
Planując podróż na tunezyjską wyspę, warto sprawdzić kalendarz odbywających się tam festiwali. Jednym z najbardziej znanych jest Festival Ulisses, czyli międzynarodowy festiwal filmu, muzyki i teatru, który dostarcza wielu wrażeń.

Zwiedzanie

Guellala

Ta mała wioska położona na południowym wybrzeżu wyspy, znana jest z wyrobów garncarskich. Oprócz możliwości zakupów oryginalnej, tradycyjnej ceramiki, można też spróbować swoich sił w procesie twórczym i poznać tajniki procesu tworzeni glinianych naczyń od wydobycia surowca, poprzez formowanie na kole garncarskim, aż do wypalenia prawie gotowego produktu.

Borj Ghazi Mustapha

To stary fort wzniesiony w XIII wieku przez Aragończyków, położony na wybrzeżu. To tutaj w 1560 roku turecka flota pod wodzą Draguta pokonała cały hiszpański garnizon. To krwawe wydarzenie zostało upamiętnione niewielkim pomnikiem. Fort jest również doskonałym punktem obserwacyjnym na port i wybrzeże.

Atrakcje

Cypel Flamingów

Półwysep Ras Rmel to niezamieszkany cypel na północy wyspy, gdzie można spotkać w czasie zimy (od listopada do marca) stada różowych flamingów.

Festiwale

Na przełomie lipca i sierpnia odbywa się Festival Ulisses. To międzynarodowy festiwal filmu, muzyki i teatru. Podczas tego festiwalu odbywają się również wybory Miss Ulissesa. W sierpniu ma miejsce Guellala Festival, czyli festiwal ceramiki.

Ciekawostki

Gargoulette

To tradycyjna metoda połowu ośmiornic wykorzystywana przez lokalnych rybaków. Polega na związywaniu kilku garnków razem i opuszczaniu ich na dno. Ośmiornice bardzo lubią ukrywać się w skalnych zakamarkach także w terakotowych garnkach. Kiedy ośmiornice dostaną się już do środka, wystarczy wciągnąć je na powierzchnię.

Ziemia Marzycieli

Według legendy, Djerba jest mityczną wyspą, gdzie zatrzymał się Odyseusz wraz ze swoją załogą żeglując z Troi. Jego towarzysze pod wpływem zapachu lotosów, tak bardzo zachwycili się tym miejscem, że nie chcieli opuścić wyspy.

Kuchnia

Lablabi

Bardzo gęsta zupa z ciecierzycy. To popularne danie serwowane na śniadanie. Jego nazwa wywodzi się z języka tureckiego. W Turcji „leblebi” to po prostu smażona ciecierzyca.

Ośmiornica w sosie własnym

Kuchnia Djerby słynie również ze smakowitych i świeżych owoców morza. Takim lokalnym przysmakiem jest ośmiornica w sosie własnym, najlepiej złowiona w porcie metodą gargoulette.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Tunezja
Strefa czasowa :
czas polski zimą, w okresie letnim czas lokalny wynosi - 1h w stosunku do Polski
Język :
arabski
Komunikacja :
bilet na autobus na Djerbie kosztuje ok. 1 TND
Długość lotu :
ok. 3 godz.
Przykładowe ceny :
chleb – 0,9 TND, 12 jajek – 4,4 TND, 1 kg lokalnego sera – 35,4 TMD, piwo – 6,6 TMD, obiad dla 2 osób w średniej restauracji - 130 TMD
Waluta :
dinar tunezyjski (TND)