
Turcja
Turcja zachwyca niezwykle bogatą historią oraz tradycją, która podbija serca turystów i zapiera dech w piersiach niepowtarzalnymi zabytkami. To właśnie tutaj wpływy europejskie łączą się ze starożytnymi i orientalnymi śladami. Dlaczego warto wybrać ten kierunek za cel swojej kolejnej wakacyjnej podróży?
Turcja: informacje praktyczne
Turcja położona jest częściowo w Europie, a częściowo w Azji. Pomimo że dominującą religią jest islam, nie jest to państwo wyznaniowe, a jego mieszkańcom bliskie są wartości kultury zachodniej. Kraj ten uchodzi za niezwykle kolorowy i rozrywkowy. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: wielbiciele wypoczynku zrelaksują się na piaszczystych plażach na Riwierze Tureckiej, spragnieni zabawy odwiedzą liczne kluby i bary, a miłośnicy podążania śladami historii, również nie będą zawiedzeni ilością wspaniałych miejsc do odkrycia.
Turcja uważana jest za jeden z najpiękniejszych krajów basenu Morza Śródziemnego, a jej atrakcyjność doceniana jest przez turystów z wielu państw, w tym Polski. Od wielu lat to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wybieranych przez naszych rodaków. Ten trend nie dziwi: przystępne ceny, zróżnicowana oferta wypoczynkowa i gwarancja dobrej pogody w sezonie to główne powody, które skłaniają do podjęcia decyzji o spędzeniu urlopu właśnie tutaj.
Pogoda w Turcji
Ścisły sezon urlopowy w Turcji trwa od kwietnia do listopada, i to właśnie w tym okresie występują wręcz tropikalne upały, z temperaturą sięgającą nawet 40 stopni Celsjusza w lipcu i sierpniu. Jeżeli zależy nam na urlopie pełnym ciepła i słońca, ale bez ekstremalnych skoków temperatur, warto rozważyć wizytę w Turcji w kwietniu, maju, czerwcu, ale i wrześniu czy październiku. Aura jest wtedy przyjemna, a temperatura zdecydowanie bardziej znośna dla osób, które nie przepadają za upałami.
Turcja nie zamyka swoich drzwi przed turystami także zimą. To często najlepszy okres na spokojne zwiedzanie historycznych zakątków, takich jak Stambuł z imponującą świątynią religijną Hagią Sofią czy Błękitnym Meczetem. Jeżeli nie przeszkadza nam chłód (w niektórych rejonach Turcji temperatura może spaść poniżej zera!) i zależy nam na przede wszystkim na odkrywaniu historii, zabytków czy przyrody tego pięknego kraju, wyjazd w miesiącach poza sezonem może być strzałem w dziesiątkę – unikniemy tłumów i możemy liczyć na nieco niższe ceny. Należy przygotować się jednak na możliwość występowania częstych opadów deszczu w wybranych regionach.
Co zjeść w Turcji?
Turecka kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a pyszne dania główne prześcigają się w walce o tytuł najlepszych z deserami uwielbianymi na całym świecie. Także wegetarianie znajdą coś dla siebie.
Większość turystów zapytanych o swoje skojarzenia z turecką kuchnią, odpowie: „kebab”. Rzeczywiście, w Turcji niemal na każdym rogu znajdziemy miejsce, w którym jest on przyrządzany. Co więcej – właściwie każde danie mięsno-warzywne może być nazwane kebabem. Istnieje co najmniej kilka odmian kebabów różniących się od siebie składnikami i regionami, z których pochodzą. Najpopularniejszym jest jednak doner kebap podawany zazwyczaj w bułce.
Turcja słynie także z pysznych, słodkich deserów. Nie sposób nie wspomnieć tu o baklawie, przekąsce przyrządzanej na bazie miodu, orzechów i cynamonu, ukrytych w cienkich warstwach ciasta. Bardzo podobnym do baklawy deserem jest kadayif, do którego zamiast orzechów dodawany jest sok z cytryny. Fanom obwarzanków do gustu przypadnie simit – turecka wersja popularnych precli, które można kosztować w wersji solo (jedynie oprószonych ziarnami sezamu) lub z serem czy kremem czekoladowym.
W Turcji warto spróbować także maleńkich, ostro przyprawionych pierożków z jagnięciną, nazywanych manti. Są one podawane z jogurtem naturalnym.
Innym tureckim przysmakiem jest pide, czyli placek z mąki pszennej, wypiekany w kształcie łódki. To odpowiednik ciasta do pizzy, a więc swoistej bazy, którą można uzupełniać dowolnymi składnikami.
Ayran, czyli rozcieńczony wodą słony jogurt, prawdziwa kawa po turecku czy popularny trunek raki będą dopełnieniem nie tylko głównych dań, ale i „meze” – przekąsek takich jak oliwki czy owoce.
Co warto zobaczyć w Turcji?
W zależności od naszych oczekiwań, możemy wybrać wiele miejsc wartych uwagi. Dla wielu turystów obowiązkowym punktem podczas pobytu w Turcji jest Stambuł i podziwianie charakteryzującej go niezwykłej obyczajowej mieszanki. To miasto wielokulturowe, gdzie obok meczetów wznoszone są nowoczesne konstrukcje, a świeckość przeplata się z religijnością. Znajdująca się tutaj Hagia Sofia, czwarta co do wielkości świątynia religijna na świecie, imponuje nie tylko swoją powierzchnią. Warto także zatrzymać się przed Błękitnym Meczetem lub podziwiać widok na całe miasto z wieży Galata. Kuszą także liczne, kolorowe bazary, które aż proszą się o negocjacje cenowe z tureckimi kupcami!
Największą popularnością w Turcji cieszy się jednak Riwiera Turecka i, coraz częściej, również Wybrzeże Egejskie, nazywane Turcją Egejską. To tutaj mieszczą się najbardziej znane kurorty, które od lat cieszą się zaufaniem klientów w sezonie wakacyjnym.
Gdzie udać się na wakacje do Turcji? Regiony
Zazwyczaj wśród wyborów turystów panuje podział na Riwierę Turecką i Turcję Egejską.
Do regionu Riwiery Tureckiej możemy zaliczyć Antalyę i Alanyę – dwa największe ośrodki rozrywkowe, czy mniejsze miejscowości takie jak Belek czy Olimpos, które słynie z tak zwanych ogni Chimery, jedynego takiego zjawiska na świecie.
Życie tętni przede wszystkim w Alanyi. To tutaj znajdziemy największą liczbę barów, klubów i dyskotek, ale i piaszczyste plaże, dlatego miejsce to spełni oczekiwania tych turystów, którzy nastawieni są na dobrą zabawę i wypoczynek. Antalya to popularna baza wypadowa do spokojniejszych kurortów, jak na przykład uwielbianego przez płetwonurków Kas.
Turcja Egejska uważana jest za bardziej przyjemny i mniej imprezowy region Turcji. Ze względu na swoje położenie latem nie jest tutaj tak duszno jak na Riwierze, co czyni klimat, a tym samym pobyt bardziej znośnymi. Dodatkowo bliska odległość od greckich wysp i możliwość jednodniowej wycieczki na jedną z nich sprawia, że oferta wyjazdu jest jeszcze bardziej atrakcyjna. Oprócz najpopularniejszych miast, czyli Bodrum i Izmiru, warto udać się do Ölüdeniz, nazywanego także Niebieską Laguną czy Marmaris, miejscowości pełnej przepięknych plaż i znakomitych restauracji.
Ciekawostki o Turcji
• Turcja jest państwem, które leży na dwóch kontynentach, tak samo jak jedyna taka metropolia na świecie – Stambuł.
• Stambuł to najludniejsze miasto Europy.
• W mieście Anatolia nagrywane były sceny do filmu „Gwiezdne wojny”.
• To właśnie w Turcji urodził się Święty Mikołaj – według podań były to okolice Antalyi.
• Na obrzeżach Stambułu znajduje się Adampol, czyli „polska wieś”, w której zgodnie z tradycją wójtem zawsze wybierany zostaje Polak.
• Lot balonem nad Kapadocją uznawany jest przez wielu za jedno z najbardziej niezwykłych przeżyć. Równie fascynujące jest oglądanie takich lotów z doliny Red Valley.
Tu najmłodsze miasta powstały ponad 2000 lat przed naszą erą. Tu oliwne gaje sąsiadują z piaszczystymi plażami. Turcja Egejska to jeden z najbardziej gościnnych zakątków Turcji.
Czytaj więcej »Kurorty i plaże sąsiadują tu bezpośrednio z niespotykanymi nigdzie indziej architektonicznymi cudami czasów antycznych. Riwiera turecka to raj dla miłośników słońca i historii.
Czytaj więcej »Zwiedzanie
Ankara
Ankara to owoc prac europejskich urbanistów, którzy stworzyli wielkie miasto w samym sercu stepu. Ankara istniała oczywiście również i w czasach rzymskich, ale to dopiero lata 20. XX wieku zrobiły z niej wielką metropolię. Jest mniej magiczna od Stambułu, ale warte obejrzenia są ruiny świątyni bogini Romy i cesarza Augusta wybudowane w 20 roku p.n.e. czy kolumna Juliana Apostaty. Monumentalnym budynkiem jest mauzoleum Mustafy Kemala Atatürka, pierwszego prezydenta Republiki Turcji, zmarłego w 1938 roku. Warto też zapuścić się w małe uliczki starej dzielnicy Ulus z licznymi sklepikami z pamiątkami, antykwariatami i wyrobami tureckiego rękodzieła.
Antalya
Miasto, położone na zachodzie wybrzeża morza Śródziemnego, w cieniu wzgórz Parku Narodowego Beydağları Sahil Milli Parkı, uznawane jest za najpiękniejsze w całej Turcji. Jest to jednocześnie symboliczna stolica tzw. “riwiery tureckiej”. Nad miastem dominuje wielka wieża Żłobionego Minaretu meczetu Yivli, w którym dziś mieści się Muzeum Etnograficzne. Brama Hadriana to monumentalny łuk triumfalny wzniesiony na cześć cesarza w 130 roku n.e. Antalya jest też świetnym punktem wypadowym do zwiedzenia starożytnych ruin Termessos, Perge czy Aspendos. Wokół miasta zachwycają też wodospady i jaskinie kanionu Koprulu. Rzeka Koprul doskonale nadaje się na kajakowe spływy.
Efez
Antyczny Efez otoczony jest wzgórzami. Ten dawny port Morza Egejskiego był jednym z najważniejszych miast Azji Mniejszej epoki hellenistycznej i rzymskiej. Jego wspaniałe zabytki, wpisane na Listę Światowego Dziadzictwa Narodowego UNESCO, oddalone są o kilka kilometrów od obecnego wybrzeża (morze cofnęło się), znajdują się obok miast Selçuk i Kuşadası. To tu zbudowano spaloną przez Herostratesa świątynie Artemidy, uznaną przez Greków za jeden z siedmiu cudów świata. Zwiedzających zachwyca zrekonstruowana Biblioteka Celsusa, największa na świecie po tej w Aleksandrii i Pergamonie, w której kiedyś przechowywano ponad 12 tysięcy zwojów. Ale Efez to dziesiątki innych zabytków jak Odeon, Prytanejon, Świątynia Hadriana czy Fontanna Trajana.
Nemrut
Nemrut Dağı to jedna z najwyższych gór Turcji o wysokości 2203 metrów n.p.m. Znajdujące się tam wykopaliska zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Narodowego UNESCO. Na szczycie znajdują się bowiem najlepiej zachowane pozostałości po zespole świątyń zbudowanych przez króla Antiochusa w 62 roku p.n.e. Przerażenie i zachwyt budzą wielkie dwumetrowe głowy, pozostałości po 8 metrowych posągach króla i jego braci oraz sióstr. Na szczyt można dostać się samochodem z przewodnikiem. Podróż zazwyczaj zaczyna się o 3 rano z miejscowości Kahta, gdyż oglądanie wschodu słońca na Namrucie należy do najpiękniejszych na świecie.
Atrakcje
Pamukkale i okolice
Pamukkale, co po turecku oznacza „bawełniany zamek”, leży w dolinie Cürüksu i słynie z gorących źródeł bogatych w związki wapnia. Woda przez tysiąclecia utworzyła niebywale piękne wapienne nacieki i stalaktyty. Wejście na tzw. trawertyny możliwe jest tylko po zdjęciu butów. Został tu utworzony wraz z obok położonym miastem Hierapolis, w którym znajdowały się rzymskie termy, Park Narodowy wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Przyrodniczego UNESCO.
Walki wielbłądów w Selçuk
Festiwal Walk Wielbłądów w Selçuk odbywa się rokrocznie w trzecią niedzielę stycznia. Podczas tych zawodów oczywiście nikt nie ginie. Jest to po prostu barwny i ekscytujący spektakl przyciągający rzesze turystów i miejscowych. Wielbłądy w tradycji tureckiej są członkami rodziny na równi z ludźmi. Walka nie może się toczyć, gdy pada deszcz lub gdy pole walki jest błotniste. Może to być niebezpieczne dla zwierząt. Potyczka trwa 10 minut. Zazwyczaj kończy się remisem.
Kuchnia
Kraj zup
Turcy podobnie jak Polacy lubią zupy. Iskembe to zupa z cielęcych lub jagnięcych flaków. Podaje się ją w specjalnych restauracjach zwanych iskembe salonu. Yayla Çorbası, czyli zupa z łąk, to mieszanina jogurtu, ryżu, jajka i mięty. Mercimek Çorbası to niezwykle popularna w Turcji zupa z soczewicy.
Narodowy napój ayran
Ayran pija się w całej Turcji, ale też i w Grecji, Syrii, Libanie, Armenii czy wreszcie Bułgarii. Jest to po prostu pomieszany jogurt z lekko posoloną wodą. Jogurt może być z mleka krowiego, koziego lub owczego. Ayranem popija się wszystkie potrawy i te mięsne i te rybne. W 2013 roku premier Turcji Recep Tayyip Erdoğan ogłosił Ayran napojem narodowym.
Świat kebabów
Turcja bez kebabu to jak morze bez plaży. Kebab europejski niewiele ma wspólnego z tym tureckim. Kebab w Turcji oznacza po prostu grillowane mięso, jagnięce, baranie i ewentualnie z drobiu. W Turcji wyróżnia się ponad 100 różnych gatunków kebabu, często noszących nazwę miasta, z którego pochodzą. Najbardziej popularny w Europie döner kebabı, czyli kebab z mięsa nadzianego na pionowy szpikulec, nie jest w Turcji podawany w picie, ale w naleśniku lavash. Jednym z najpopularniejszych tureckich kebabów jest Adana Kebabı. Jest to zgrillowane i mocno przyprawione mielone mięso baranie i wołowe.
Przekładany borek
Borek (börek) to danie przygotowywane z przekładanych nadzieniem cieniutkich placków z ciasta yufka. Borki są zwyczajowo nadziewane serem feta, ziemniakami, pietruszką, czasem mielonym mięsem lub kiełbasą. Nadzienie może też być ze szpinaku lub kapusty.
Ciekawostki
Religijne zwyczaje
W Turcji 99 procent mieszkańców wyznaje Islam. To dlatego w większości hoteli na suficie namalowana jest czarna strzałka wskazująca święte miejsce muzułmanów – Mekkę. Meczety, które są w każdym tureckim mieście, można zwiedzać jedynie w porach między modlitwami, pamiętając o odpowiednim stroju i zdjęciu butów.
Pływające koty
Turecki van to rasa kota pochodząca znad jeziora Wan we Wschodniej Antolii. To jeden z nielicznych kotów, który lubi pływać i w pobliżu wody z przyjemnością sam się w niej zanurza. Koty van mają też często różnokolorowe oczy, błony pławne między pazurkami i bywają od urodzenia głuche.
Waluta
lira turecka (TRY)Długość lotu
3,5 godz.Strefa czasowa
czas polski + 1 godz.Komunikacja
komunikacja miejska 3 TRYPrzepisy wjazdowe
Język
turecki