Bułgaria to jedno z najstarszych państw w Europie, którego walory przez długi czas były niedoceniane zarówno przez mieszkańców, jak i turystów.

Dla turystów oferuje zarówno pobyt w górach jak i nad morzem. Odwiedzających może zachęcić bogata w historię kultura, a Polaków dodatkowo bliskość językowa. Często odwiedzane wybrzeże Morza Czarnego oraz górskie kurorty mogą sprawić, że zakochamy się w tym kraju. Warto również odwiedzić stolicę - Sofię i spróbować znanego na całym świecie bułgarskiego wina.

Bułgaria - informacje praktyczne

Bułgaria to bałkańskie państwo w południowo-wschodniej Europie, graniczące z Serbią, Macedonią Północną, Grecją, Turcją, Rumunią oraz Morzem Czarnym. Wyjeżdżając do Bułgarii, w stosunku do czasu polskiego musimy przestawić zegarki o godzinę do przodu.

Z mieszkańcami porozumieć można się w języku Bułgarskim, a w miejscowościach turystycznych również po angielsku i niemiecku. Ze względu na położenie geopolityczne, dużo osób zna także język rosyjski. Walutą obowiązującą w Bułgarii jest lev bułgarski. Korzystny kurs wymiany walut może tym bardziej zachęcić turystów, także z Polski, do odwiedzenia tego miejsca.

Bułgaria ze względu na bogatą kulturę oraz klimat, który pozwala w lecie cieszyć się bardzo wysokimi temperaturami, stała się miejscem chętnie odwiedzanym. Wśród najpopularniejszych kierunków są takie destynacje jak Sofia, Burgas, czy Warna. Wybierając się w podróż to tego niezwykłego kraju można skorzystać zarówno z budżetowych linii lotniczych, jak i lotów czarterowych.

Pogoda w Bułgarii

W tym położonym na Półwyspie Bałkańskim kraju panuje klimat umiarkowany ciepły i kontynentalny, natomiast bliżej morza odczujemy wilgotniejszy klimat podzwrotnikowy. W lecie temperatura przekracza zazwyczaj 30 stopni Celsjusza, natomiast zimy są bardzo mroźne i temperatura często spada poniżej zera. Największe amplitudy temperatur zaobserwować można w dolinie Dunaju.

Co zjeść w Bułgarii

Kuchnia bułgarska z natury podobna jest do kuchni innych krajów Bałkańskich, choć może być też inspirowana kuchnią rosyjską, śródziemnomorską, czy nawet dalekowschodnią. Znajdziemy w niej wykorzystanie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw, a ważną rolę odgrywają w niej też produkty mleczne oraz alkohol.

Przede wszystkim warto rozsmakować się w sałatkach, z których najsłynniejsza jest sałatka szopska skomponowana z ogórka, pomidora, papryki, cebuli oraz słonego sera sirene przypominającego grecką fetę. W gorące dni dobrym rozwiązaniem kulinarnym będzie tarator, czyli tradycyjny bułgarski chłodnik.
Z innych potraw polecić można banicę, czyli zapiekany placek z serem sirene. Taką przekąskę warto zabrać ze sobą na dzień pełen zwiedzania. Sarmi jest podobne do znanych nam gołąbków. Farsz z ryżu i mięsa mielonego zawija się w liście kapusty, lub winogron. Kiselo mlyako natomiast to odpowiednik polskiego kefiru.

Na deser przepyszną propozycją jest baklava wykonana z ciasta listkowego, orzechów oraz miodu. Dopełnieniem tradycyjnej kuchni bułgarskiej są alkohole, a wśród nich między innymi rakija, czyli podobny do bimbru trunek wykonywany ze sfermentowanych owoców. Zawartość alkoholu w rakiji wynosi około 50%. Bułgarskie wina rozsławione na całym świecie, ponieważ kraj ten położony jest w doskonałym klimacie do uprawy winogron. Szczególną uwagę należy zwrócić na wina czerwone, np. mełnik, trakija, kadarka, merło, a także białe zwane riesling, tamianka i iskra.

Gdzie na wakacje w Bułgarii

Bułgaria jest bardzo zróżnicowana pod względem terenu, dzięki czemu oferuje wiele możliwości na wypoczynek. Wśród najpopularniejszych kurortów znalazły się Złote Piaski oraz Słoneczny Brzeg. Te przepiękne i szybko rozwijające się miejsca tętnią życiem zarówno w dzień, jak i w nocy. Ciepłe morze oraz długie plaże pozwalają na relaks i dodają prawdziwie wakacyjnego klimatu.

Niedaleko Burgas, na skalistym smukłym cyplu, znajduje się Sozopol, który został wpisany na listę UNESCO. Niegdyś wyspa, dziś połączona z lądem miejscowość posiada piękną starówkę, z małymi uliczkami oraz piękną plażę. Konkurencyjnym kurortem o podobnych cechach jest Nessebar.

Obzor natomiast charakteryzuje się największą liczbą dni słonecznych w roku, a zatem kusi przepiękną pogodą oraz dużą zawartością jodu w powietrzu, który bardzo dobrze wpływa na zdrowie.

Ciekawym miejscem jest także Primorsko, czyli kurort położony w pobliżu rezerwatu przyrody rzeki Ropotamo wpadającej do Morza Czarnego właśnie tam. Primorsko znajduje się także blisko niskich gór Strandzha, a cały teren niegdyś zajmowała cywilizacja Tracji, zatem można natknąć się na archeologiczne stanowiska, co stanowi dodatkową atrakcję.

Św. Konstantyn i Elena to jeden z najstarszych kurortów, który wciąż przyciąga malowniczym brzegiem oraz innymi atrakcjami, czy nawet kasynami. W takim miejscu każdy znajdzie coś dla siebie. Albena natomiast oferuje zarówno piękne plaże, jak i zielone wzgórza. Co ważna, Albena została uhonorowana Niebieską Flagą, co oznacza czystą wodę oraz ekologiczne przyjazną miejscowość turystyczną.

Ciekawostki o Bułgarii

  • Bułgaria jest niezwykle znana z różanego olejku, który dodawany jest do perfum, kosmetyków i jest najlepszą pamiątką, jaką można przywieźć z tego miejsca.
  • Bułgaria jest najstarszą nazwą kraju w Europie.
  • To właśnie w Bułgarii powstała cyrlica używana do dziś.

Riwiera Bułgarska

Riwiera Bułgarska

Przepiękne piaszczyste plaże, ciepłe i czyste wody Morza Czarnego. Riwiera Bułgarska to gościnna kraina z malowniczą architekturą nadmorskich miasteczek, średniowiecznymi zabytkami, smaczną kuchnią i sympatycznym usposobieniem mieszkańców.

Zobacz więcej

Zwiedzanie

Nessebar

To niewielkie miasteczko jest jedną z najciekawszych atrakcji Bułgarii. Pierwsze ślady osadnictwa na tym terenie pochodzą z VI w. p.n.e. W Nessebarze można znaleźć wiele kamienno-drewnianych domków oraz pozostałości świątyń pochodzących z początków chrześcijaństwa. Oprócz zabytków architektury, warto zwrócić uwagę na klimatyczne, urokliwe knajpki z lokalną kuchnią (miejsca niezwykle popularne i chętnie odwiedzane przez turystów). Zabytkowa część Nessebaru została wpisana na listę UNESCO.

Kamienny Las

To formacja skalna zlokalizowana niedaleko Warny, złożona z kamiennych kolumn rozmieszczonych na obszarze ok. 7 km2. Przez długie lata naukowcy formułowali rozmaite teorie dotyczące pochodzenia Kamiennego Lasu. Podejrzewano nawet, że są to pozostałości niezidentyfikowanej antycznej budowli. Obecnie wiemy już, że kamienne filary są wytworem natury i powstały w wyniku naciekania wapienia w głąb piaszczystej łachy.

Warna

To jedno z największych miast Bułgarii. Miłośnicy historii zwykle odwiedzają Warnę po to, by zobaczyć słynne pola bitewne oraz symboliczny grobowiec Władysława Warneńczyka. Ważnym zabytkiem jest Cerkiew Zaśnięcia Bogurodzicy z XIX wieku, wybudowana jako dowód wdzięczności za wyzwolenie kraju spod okupacji tureckiej. Turyści chętnie odwiedzają również Park Nadmorsko (Primorski Park) tworzony przez wspaniałe ogrody, lasy i winnice.

Sozopol

Sozopol to letnia stolica Bułgarii i najstarsze miasto na wybrzeżu Bułgarii. Starówka znajduje się na skalistym półwyspie i jest poprzecinana krętymi uliczkami, przy których stoją tradycyjne, kamienno-drewniane domy. Sozopol słynie również z piaszczystej plaży oraz krystalicznie czystej wody.

Monastyr Rilski

Kolejny z bułgarskich zabytków figurujący na liście UNESCO oraz ważny symbol oporu Bułgarów przeciwko tureckiej okupacji. Klasztor został założony w 927 r. przez pustelnika Iwana z Riły. Jego obecny kształt pochodzi z XIX w. Wtedy też twórcy przechytrzyli tureckiego sułtana, i mimo zakazu wniesienia budowli wyższej niż 3 kondygnacje, wybudowali największą prawosławną świątynię na Półwyspie Bałkańskim. Obecnie monastyr to jeden z najważniejszych punktów turystycznych na mapie Bułgarii. Na uwagę zasługują przede wszystkim freski przedstawiające 1200 scen biblijnych.

Meczet Tombuł Dżamija

Około godziny jazdy na zachód od Warny leży miasteczko Szumen, a w nim Meczet Tombuł Dżamija – największa muzułmańska świątynia w Bułgarii i druga na całym Półwyspie Bałkańskim. Meczet został wybudowany w 1744 roku. Będąc tam, warto zwrócić uwagę na tradycyjną ornamentykę przedstawiającą motywy roślinne, a także imponującą kopułę, wznoszącą się 25 m nad ziemią.

Ciekawostki

Gesty

W Bułgarii należy uważać na gesty, które mogą nieraz być przyczyną nieporozumień. Dla przykładu – kręcenie głową na boki znaczy „tak”, natomiast kiwanie głową w górę i dół – „ nie” (odwrotnie niż w Polsce). Również zwykłe machanie ręką oznaczające u nas witanie kogoś czy żegnanie, w kraju bułgarskim jest gestem przyzywającym kogoś do siebie.

Olejek różany

Symbol Bułgarii oraz jej główny towar eksportowy. Tradycja uprawy róż sięga tutaj XVII w. a powierzchnia pól w słynnej Dolinie Róż to ponad 10 tys. hektarów. Aby uzyskać kilogram olejku różanego, trzeba zebrać aż 700 kg kwiatów. Liczba ta wydaje się ogromna, jednak róże nigdzie nie rosną tak obficie, dlatego Bułgarzy mogą pochwalić się zbiorami rzędu 4-5 ton surowca rocznie. Olejek różany to od dawna najlepsza pamiątka, jaką można przywieźć z Bułgarii.

Atrakcje

Złote Piaski

Ten piękny kurort znajduje się na terenie Parku Narodowego „Złote Piaski”. Największą atrakcją tego regionu są: długa plaża, ciepłe morze, lecznicze źródła mineralne oraz niepowtarzalny klimat wakacyjny. Według legendy to właśnie tutaj piraci zakopali ogromną ilość złota, które z czasem zostało zamienione w złocisty piasek.

Przylądek Kaliakra

Ten legendarny przylądek jest wdzierającym się 2 km w głąb morza półwyspem i jednocześnie rezerwatem przyrody (ponad 150 gatunków roślin oraz ptaków). Na terenie twierdzy Kalikra zachowały się ruiny grobowców, łaźni i cerki. W wysokich na ok. 70 m skałach znajdują się liczne jaskinie z częściowo wkomponowanym w nie muzeum.

Kuchnia

Sałatka szopska

Prawdopodobnie najsłynniejsza potrawa kuchni bułgarskiej, prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku. W sałatce znajdziecie ogórki, pomidory, paprykę i cebulę, lecz jej najważniejszym składnikiem jest maczany w solance owczy ser sirene. Sałatkę tradycyjnie podaje się z kieliszkiem rakiji.

Bułgarskie wina

Podczas pobytu w Bułgarii należy koniecznie spróbować lokalnych win, które w ostatnich latach z powodzeniem stają w szranki z francuskimi, włoskimi czy hiszpańskimi. Szczególnie znane są czerwone wina, np. mełnik, trakija, kadarka oraz merło. Wśród białych win królują: riesling, tamianka i iskra.

Rakija

Tradycyjna bułgarska wódka produkowana głównie z winogron, jednak z szeroką gamą dodatków, m.in. anyżem, mirrą czy nawet różą. Picie rakiji jest częścią lokalnego folkloru i towarzyszy Bułgarom przy okazji wielu uroczystości.

Czorba

Gęsta, bardzo pożywna zupa pomidorowa z fasolą. Oryginalnie używa się białej fasoli i dużej ilości różnych warzyw – pomidorów, porów, papryki, cebuli, marchewki i kiszonej kapusty. Wszystko doprawiane jest świeżym rozmarynem, solą, pieprzem i – co zaskakujące – świeżymi liśćmi pokrzywy. Istnieją różne odmiany tej potrawy, często dodaje się do niej także ser feta, ryż albo cukinię w zależności od tego, w jakim regionie jest przygotowywana.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Bułgaria
Strefa czasowa :
czas polski + 1 godz.
Język :
bułgarski, w miejscowościach turystycznych możliwość porozumiewania się w języku angielskim lub niemieckim
Komunikacja :
taksówki: w dzień – 0, 39 do 0, 50 leva za 1 km, w nocy – 0, 95 leva za 1 km
Długość lotu :
1,5 godz
Waluta :
lev bułgarski