Blog | Biuro turystyczne TUI
  • Podróże
    • Afryka
      • Egipt
      • Kenia
      • Maroko
      • Mauritius
      • Tunezja
        • Djerba
      • Wyspy Zielonego Przylądka
      • Zanzibar
    • Ameryka Północna
      • Dominikana
        • Punta Cana
        • Puerto Plata
      • Jamajka
      • Kuba
      • Kostaryka
      • Meksyk
      • Stany Zjednoczone
    • Azja
      • Indonezja
        • Bali
      • Malediwy
      • Sri Lanka
      • Singapur
      • Tajlandia
        • Bangkok
        • Wyspa Phuket
      • Zjednoczone Emiraty Arabskie
        • Dubaj
        • Ras Al Khaimah
    • Europa
      • Albania
      • Bułgaria
      • Chorwacja
      • Cypr
        • Pafos
      • Czarnogóra
      • Grecja
        • Korfu
        • Kreta
        • Peloponez
        • Kos
        • Lesbos
        • Rodos
        • Samos
        • Zakynthos
      • Hiszpania
        • Costa Cálida
        • Costa de la Luz
        • Costa del Sol
        • Formentera
        • Ibiza
        • Majorka
        • Minorka
      • Malta
      • Niemcy
      • Portugalia
        • Algarve
        • Madera
        • Lizbona
      • Turcja
        • Riwiera Turecka
        • Turcja Egejska
      • Wyspy Kanaryjskie
        • Lanzarote
        • Fuerteventura
        • La Gomera
        • Gran Canaria
        • Teneryfa
      • Włochy
        • Rzym
        • Sycylia
  • Porady
  • Poznaj hotele
  • Narty
  • City Break
Ameryka PółnocnaMeksykPodróże

Magiczne pozole, Olé!

przez Jagoda Kłoda 27/10/2016
przez Jagoda Kłoda 27/10/2016
948

Teraz kilka słów o jedzeniu. Tak jak pisałem wcześniej moje uwielbienie do Meksyku zawdzięczam ambasadorowi tego kraju w Polsce. Często bywałem u niego na przyjęciach – największe z nich organizowano oczywiście 16 września. To dzień meksykańskiego Święta Niepodległości. To właśnie wtedy po raz pierwszy spróbowałem pozole.

Nie ma bardziej meksykańskiego dania. Potrawę tę jadano jeszcze w czasach prekolumbijskich. Spożywali ją Majowie i Aztekowie. A dziś bez problemu zjecie je w Cancun, np. w restauracji La Casa de los Abuelos. A czymże jest owo legendarne pozole?

To rodzaj gęstej zupy na bazie mięsa i specjalnie przygotowanej kukurydzy. Do pozole wykorzystuj się specjalnej odmiany kukurydzę, zwaną cacahuazintle. Kolby są wielkie, a ziarna olbrzymie, o białym kolorze. Ten rodzaj kukurydzy nazywany jest zwyczajowo maiz pozolero. Ale ziarna poddaje się najpierw procesowi nixtamalizacji. Spokojnie…J Okazało się, że to bardzo stara metoda kulinarna. Jej ślady, datowane na 1500 lat p.n.e., odkryto w Gwatemali. Nixtimalizacja to proces gotowania kukurydzy w wodzie z wapnem. Nie będę wchodzić w szczegóły, ale dzięki temu sposobowi przyrządzania kukurydzy roślina ma silniejsze działanie zdrowotne. Jak się okazało, inne ludy, których głównym pożywieniem była kukurydza, a nie stosowali tego procesu, chorowały na podagrę. A Meksykanie nie!

Zupa ma magiczny smak. Podaje się do niej tortille, avocado, kolendrę. W Polsce nie znajdziecie tego meksykańskiego przysmaku. No chyba, że w ambasadzie Meksyku J. A teraz czas pakować manatki i w drogę ku morzu rozdrganemu falą, ku kuchni pachnącej smażoną kukurydzą, ku niebieskim agawom tequili…J

Warszawa, 12.08.2016 r., 11.36

Udostępnij FacebookTwitterLinkedin
Jagoda Kłoda

Jestem miłośniczką podróży, które stanowią główne źródło inspiracji w moim życiu. Odwiedziłam już wiele krajów, gdzie zawsze staram się zgłębiać lokalne tradycje kulinarne i kulturowe. W kuchni lubię eksperymentować z przepisami z różnych stron świata, co dodatkowo wzbogaca moje podróżnicze przeżycia. Moim marzeniem jest spacerować po kolorowych ulicach Rio de Janeiro w Brazylii. Na co dzień staram się żyć pełnią życia, czerpiąc radość z małych rzeczy.

POLECANE WPISY:

Antalya, Side, Alanya – które miasto Riwiery Tureckiej...

13/05/2025

Budapeszt z dziećmi – odkryj najciekawsze atrakcje!

05/05/2025

Albania Wybrzeże Jońskie – atrakcje i najpiękniejsze plaże

05/05/2025

Gdzie lepiej na wakacje? Teneryfa czy Fuerteventura?

03/04/2025

Południe Włoch – rajskie plaże, urokliwe miasteczka i...

02/04/2025

Jak zaplanować podróż na Cypr z dzieckiem?

01/04/2025

Start sprzedaży ofert z przelotami rejsowymi Zima 2025/26

01/04/2025

10 pytań przed podróżą do Turcji – co...

01/04/2025

Boa Vista czy Sal – którą wyspę wybrać...

25/03/2025

Majówka pod palmami – Malta, Majorka czy Turcja?

20/03/2025
Zobacz oferty
  • Facebook
  • Instagram
  • Tiktok
  • Youtube

Prezentowane na stronie tui.pl/blog ogłoszenia, reklamy, cenniki i informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego.

@2025 - Copyright Biuro podróży TUI


Powrót do góry
Blog | Biuro turystyczne TUI
  • Podróże
    • Afryka
      • Egipt
      • Kenia
      • Maroko
      • Mauritius
      • Tunezja
        • Djerba
      • Wyspy Zielonego Przylądka
      • Zanzibar
    • Ameryka Północna
      • Dominikana
        • Punta Cana
        • Puerto Plata
      • Jamajka
      • Kuba
      • Kostaryka
      • Meksyk
      • Stany Zjednoczone
    • Azja
      • Indonezja
        • Bali
      • Malediwy
      • Sri Lanka
      • Singapur
      • Tajlandia
        • Bangkok
        • Wyspa Phuket
      • Zjednoczone Emiraty Arabskie
        • Dubaj
        • Ras Al Khaimah
    • Europa
      • Albania
      • Bułgaria
      • Chorwacja
      • Cypr
        • Pafos
      • Czarnogóra
      • Grecja
        • Korfu
        • Kreta
        • Peloponez
        • Kos
        • Lesbos
        • Rodos
        • Samos
        • Zakynthos
      • Hiszpania
        • Costa Cálida
        • Costa de la Luz
        • Costa del Sol
        • Formentera
        • Ibiza
        • Majorka
        • Minorka
      • Malta
      • Niemcy
      • Portugalia
        • Algarve
        • Madera
        • Lizbona
      • Turcja
        • Riwiera Turecka
        • Turcja Egejska
      • Wyspy Kanaryjskie
        • Lanzarote
        • Fuerteventura
        • La Gomera
        • Gran Canaria
        • Teneryfa
      • Włochy
        • Rzym
        • Sycylia
  • Porady
  • Poznaj hotele
  • Narty
  • City Break