Jeśli ktokolwiek marzy o ucieczce od codzienności w zaciszne miejsce z dala od zgiełku wielkich, zatłoczonych miast, powinien odwiedzić jeden z nadbałtyckich krajów – Łotwę i poddać się urokowi otaczającej go przyrody i zapierających dech w piersiach krajobrazów.

Państwo to wyróżnia się przede wszystkim pięknymi plażami, często odznaczonymi błękitną flagą, urzekającymi wsiami i miasteczkami, dużą ilością jezior, pól i lasów. Kurlandia, Liwonia, Łatgalia i Semigalia to krainy historyczne Łotwy i jednocześnie regiony turystyczne. Na Pojezierzu Łatgalskim znajduje się ponad 300 jezior, dlatego też obszar ten zwykło nazywać się „krainą błękitnych jezior”. Kurlandia słynie z zachwycających wodospadów zlokalizowanych w mieście Kuldiga nad rzeką Windawą, z kolei najstarszy na Łotwie i największy w krajach bałtyckich Park Narodowy Gauja odnajdziemy w Liwonii.

Miłośnicy relaksu powinni odwiedzić Jurmałę – od wieków jeden z najbardziej popularnych regionów rekreacyjnych. Uzdrowisko położone nad Zatoką Ryską słynie z lasów sosnowych i złóż wód mineralnych o zdrowotnych właściwościach. Ponadto znajdują się tu ośrodki oferujące liczne zabiegi medyczne czy pielęgnacyjne, a przyjemny wypoczynek zapewniają piękne, długie i piaszczyste plaże.

Niewątpliwie stolica kraju – Ryga to miejsce, którego nie sposób pominąć. Zabytkowa starówka, gotycki kościół św. Piotra czy kompleks średniowiecznych budynków znanych pod nazwą Trzej Bracia są warte zobaczenia podczas pobytu w samym sercu Łotwy. Sigulda i Lipawa to kolejne atrakcyjne miasta. Znajdujące się w nich liczne zabytki takie jak zamki, rezydencje magnackie, kościoły czy cerkwie zachwycają swoim urokiem. Osoby spragnione zabawy zostaną uraczone licznymi festiwalami i imprezami odbywającymi się, przede wszystkim w sezonie letnim, w litewskich ośrodkach miejskich.

Smakoszy zachwycą potrawy rybne czy dania przygotowywane na bazie chleba – desery chlebowe, w tym chlebowa zupa na słodko. Podczas przechadzek po urokliwych miastach da się usłyszeć najstarszy w Europie język łotewski i przyjrzeć się bliżej młodej kulturze tego kraju.

Atrakcje

Dom Kotów w Rydze

Koci Dom został zbudowany w stylu secesyjnym, w 1909 r. Zlokalizowany jest na Starym Mieście w Rydze przy ulicy Meistaru 10. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznych rzeźb kotów z wygiętymi grzbietami, które umieszczone są na dachu budynku. Łatwo natknąć się na niego podczas spacerów po ryskiej starówce, jednak pod jednym warunkiem… głowa do góry!

Park Narodowy Ķemeri

Czyli podróż po bagnach i torfowiskach stanowiących największą atrakcję tego miejsca zlokalizowanego w odległości ok. 40 km od stolicy. Źródła wód siarczanowych, których woń wydobywa się na powierzchnię mają właściwości lecznicze. Na terenie Parku żyją między innymi czarne bociany, orły, wilki, lisy czy bobry. Ķemeri to nie lada gratka dla fanów nieco dzikiej przyrody.

Dzielnica art nouveau

Zatrzęsienie budynków zbudowanych w stylu secesyjnym. Choć tego typu architektoniczne perełki odnajdziemy na ścisłej starówce w Rydze, warto udać się również na spacer po drugiej części stolicy, począwszy od ulicy Elizabetes, i napawać się widokiem pięknych budowli. Niemal połowa zabudowań wyróżnia się tam stylem art nouveau i tym samym stanowi największy w Europie obszar, w którym króluje secesja.

Wieś Kieś

Miejsce, w którym historia łączy się z przyrodą. Kieś położona jest na terenie najstarszego na Łotwie Parku Narodowego Gauja. Znajdują się tu ruiny średniowiecznego zamku wzniesionego przez Zakon Kawalerów Mieczowych w XIII w. Na przestrzeni wieków obiekt ulegał atakom i zniszczeniom, między innymi przez wojska cara Iwana Groźnego. W Parku swój początek biorą liczne szlaki przyrodnicze położone wśród lasów, jezior, dolin, łąk potoków i strumieni.

Kuchnia

Maies zupa

Maies zupa – potrawa przyrządzana na bazie ciemnego żytniego chleba, którego nazwa może być myląca. Zupa chlebowa to nic innego jak słodki deser – tradycyjny łotewski przysmak. Chleb, śmietana, cynamon, suszone owoce, miód – tyle potrzeba, żeby zachwycić podniebienia.

Szary groch

Szary groch – tradycyjne danie przyrządzane na Boże Narodzenie, które zainteresowani z pewnością będą mieli możliwość spróbować również w którejś z łotewskiej restauracji. Groch zapieka się z boczkiem i cebulą i najczęściej popija kefirem lub zsiadłym mlekiem. Potrawa ta to kwintesencja kuchni łotewskiej opartej o niewyszukane składniki i prostotę, która jednak cieszy się uznaniem.

Ciekawostki

Wodospad w mieście Kuldiga

Wodospad w mieście Kuldiga – najszerszy wodospad w Europie, który rozciąga się na przestrzeni 250 m. Ventas rumba, bo tak brzmi nazwa tych progów wodnych, znajduje się nad rzeką Windawą i przyciąga mnóstwo turystów, szczególnie latem.

Ryski Czarny Balsam

To dobry pomysł na pamiątkę przywiezioną z podróży na Łotwę. Likier przyrządzany jest z kilkudziesięciu ziół, które mają właściwości lecznicze, a jego zawartość alkoholowa wynosi 45%. Można go dodawać do kawy, herbaty lub spożywać w czystej postaci. Receptura balsamu została opracowana przez Łotysza Abrahama Kunze i od XVIII w. utrzymywana jest w tajemnicy.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Łotwa

Obywatele polscy mogą przekraczać granice państw UE na podstawie paszportu lub dowodu osobistego. Małoletni mogą przekraczać granice państw Unii Europejskiej na podstawie własnego paszportu lub własnego dowodu osobistego.