Spis treści
Kuchnia Korfu kusi świeżymi owocami morza, sosem tzatziki, tradycyjną sałatką grecką z serem fetą i oliwkami. Jednak oprócz popularnych potraw greckich, na wyspie spróbujesz też bardziej wyszukanych propozycji kulinarnych. Jeżeli zastanawiasz się, co zjeść na Korfu, czas poznać najbardziej aromatyczne jedzenie na wyspie, przygotowywane głównie na bazie lokalnych składników.
Kuchnia Korfu – dziedzictwo smaków
W jedzeniu serwowanym na Korfu można zauważyć wpływy kuchni włoskiej, brytyjskiej i francuskiej. Jednak to w końcu grecka wyspa, więc w smakach Korfu zawsze będzie wyczuwalna grecka dusza. To naprawdę smaczna i zdrowa kuchnia oparta na dobrej jakości oliwie, lokalnych oliwkach, świeżych ziołach, rybach, owocach morza i mięsie. Nie brakuje w niej też charakterystycznych greckich przypraw, którymi są: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, papryka, kminek, czarny pieprz, kolendra, imbir, cynamon.
Potrawy z Korfu, których musisz spróbować:
- pastitsada – sos pomidorowy z mięsem i przyprawami;
- sofrito – plastry cielęciny duszone w białym winie;
- bourdeto – ryba w pikantnym, paprykowym sosie;
- bianco – biała ryba duszona z czosnkiem, ziemniakami, winem;
- tsigareli – wegetariańskie danie z jadalnej trawy;
- noumboulo – marynowana i wędzona polędwica wieprzowa;
- kumquat – owoc cytrusowy, często stosowany w przetworach na Korfu;
- loukoumades – małe pączki;
- baklava – z ciasta filo, orzechów i miodu;
- gyros, świeże oliwki, ser feta, czyli typowo greckie jedzenie.
Co zjeść na Korfu – klasyki kuchni greckiej
Kuchnia grecka oferuje wiele wyszukanych smakołyków, które przyciągają turystów. Gyros, souvlaki, tzatziki, dania z serem feta czy z dodatkiem ziemniaków oraz wołowina w formie szaszłyków, pulpetów lub koft należą do klasyków. Jednak na Korfu masz szansę spróbować również o wiele bardziej wyszukanych i niestandardowych smaków. Poznaj charakterystyczne dania lokalnej kuchni, z którymi mogłeś się jeszcze nie spotkać.
Pastitsada
Pastitsada to smaczne danie na wzór włoskiego spaghetti wyróżniające się charakterystycznymi przyprawami. Ten tradycyjny niedzielny obiad na Korfu to nic innego jak duszone mięso (wołowina, cielęcina lub kurczak) w pikantnym sosie pomidorowym, z dodatkiem przypraw takich jak cynamon, goździki, ziele angielskie, wino i ocet. Pastitsada jest podawana z makaronem (np. bucatini) i serem kefalotyri lub parmezanem. To jedzenie, które z pewnością będzie dobre dla osób lubiących pikantne smaki.
Sofrito

We Włoszech i Hiszpanii sofrito to jedynie baza w formie sosu lub podsmażonych warzyw do innych dań. Natomiast w Grecji pod tą nazwą kryją się plastry cielęciny delikatnie podsmażane, a następnie duszone w białym winie z czosnkiem, octem i natką pietruszki. To danie serwuje się często z ryżem, purée ziemniaczanym lub frytkami. Zawsze smakuje tak, że palce lizać!
Bourdeto

Bourdeto to danie rybne w pikantnym sosie na bazie papryki (słodkiej i ostrej). Często przygotowywane jest z ryb takich jak okoń, dorsz, dorada, ale i ze skorpiona. Sos paprykowy przyrządzany jest na bazie cebuli. Całość zaleca się skropić sokiem z cytryny. Można spotkać wersję tej potrawy z dodatkiem sosu pomidorowego, choć klasyczna receptura nie zawiera pomidora.
Bianco
Bianco to nie tylko białe wino, lecz także znane danie na Korfu. To biała ryba duszona z czosnkiem, oliwą, cytryną, ziemniakami i białym winem, bez pomidorów. Jest to delikatna i aromatyczna propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.
Tsigareli
Miłośnicy kuchni wegetariańskiej również na Korfu znajdą coś dla siebie. Tsigareli to potrawa z rosnącej dziko jadalnej trawy (horty), duszonej z czosnkiem, ostrą papryką, pomidorami, cebulą, oliwą i ziołami. To wegetariańskie danie pełni rolę przystawki. Doskonale sprawdza się też w upalne dni. Tsigareli nie jest serwowana we wszystkich restauracjach – najczęściej znajdziesz danie w tradycyjnych tawernach z lokalnym jedzeniem. Mimo że określenie jadalna trawa może budzić różne skojarzenia, danie jest naprawdę dobre.
Noumboulo
To tradycyjna wędlina z polędwicy wieprzowej marynowanej w winie i przyprawach, wędzona z ziołami, podawana w cienkich plasterkach. Danie najczęściej serwowane jest jako przystawka z dodatkiem tradycyjnych oliwek i świeżego chleba.
Kumquat

Kumquat to popularny na Korfu mały cytrus (porównywany do minipomarańczy). Wykorzystywany jest też w lokalnych likierach, marmoladach, dżemach czy innych słodkich przetworach. Produkty z kumquatu często są oferowane jako pamiątki, dzięki którym możesz zabrać ze sobą z wakacji smaki Korfu.
Greckie pączki

Czas wspomnieć o popularnym greckim deserze, mianowicie loukoumades. Są to małe pączki smażone w głębokim tłuszczu. Serwowane są z syropem miodowym lub innymi dodatkami. Kupisz je nie tylko w restauracjach, ale i na stoiskach ulicznych. Loukoumades pełnią rolę nie tylko deseru, ale także słodkiego śniadania.
Innym popularnym greckim deserem jest baklava, składająca się z wielu warstw ciasta filo, orzechów i miodu. Wyróżnia się bardzo słodkim smakiem. To coś, co zjesz na Korfu, ale też na innych greckich wyspach, w Grecji kontynentalnej, a nawet w innych pobliskich krajach np. w Albanii czy w Turcji.
Popularne napoje na Korfu
Wiesz już, co zjeść na Korfu, ale czego warto się tam napić? Pierwszym napojem może być lokalna kawa z kostkami lodu – idealna na upały, dodająca energii do zwiedzania. Jedną ze słynnych mrożonych kaw w Grecji jest freddo espresso. Przygotowuje się ją, umieszczając w shakerze podwójne espresso, kostki lodu i cukier, a następnie miksując ze sobą, aż powstanie puszysta pianka kawowa. Goszcząc na Korfu, warto zajrzeć do klimatycznej kawiarni, w której serwują ten popularny kawowy napój.
Jedzenie w mieście Korfu
Korfu to wyspa świetnie dostosowana pod turystów, więc nie brakuje tam dobrych restauracji z lokalnymi specjałami. Prawie w każdym lokalu znajdziesz sałatkę grecką, owoce morza i dania z mięsa np. souvlaki. Wiele z restauracji umiejscowionych jest przy samej plaży z widokiem na morze, dzięki czemu możesz nie tylko rozkoszować się smakiem kuchni Korfu, ale i podziwiać piękne widoki.
Goszcząc na wyspie, na pewno odwiedzisz Stare Miasto Korfu. Nie brakuje tam zarówno eleganckich restauracji, jak i przytulnych lokalnych tawern, serwujących domowe jedzenie np. pastitsadę czy sofrito. Spróbujesz tam wielu smaków, począwszy od oliwek, przez owoce morza, po dania na bazie wołowiny. W szczycie sezonu może być trudno znaleźć miejsce w lepszych restauracjach, dlatego dobrze jest zadbać o wcześniejszą rezerwację.
Inne miejsca
Oprócz samego miasta Korfu warto odwiedzić też restauracje i tawerny mieszczące się na prowincji. Zaznasz tam zupełnie innego klimatu. Miła obsługa poda dania z sezonowych składników, w atmosferze greckiej gościnności. W mniejszych miejscowościach możesz bardziej poczuć klimat wyspy i w znacznie spokojniejszej atmosferze delektować się tamtejszą kuchnią.
Jednak niezależnie od tego, czy wybierzesz romantyczną kolację w starej części miasta, czy rustykalny obiad w wiosce – kuchnia Korfu Cię nie zawiedzie.
A może chcesz nie tylko spróbować lokalnych potraw, ale i samemu nauczyć się gotować? Możesz wziąć udział w jednodniowej prywatnej wycieczce po ekologicznym gospodarstwie, podczas której nauczysz się samodzielnie przyrządzać tradycyjne dania. Dowiesz się nie tylko co zjeść na Korfu, ale i co ugotować z lokalnych składników.
Trudno nie pokochać kuchni Korfu, podobnie jak i wspaniałych widoków na tej wyspie. Spacer po mieście Korfu o zachodzie słońca połączony z rozkoszowaniem się pyszną kuchnią już wkrótce może stać się rzeczywistością! Wybierz dopasowaną do Ciebie ofertę wakacji na Korfu i ciesz się odkrywaniem najciekawszych miejsc na wyspie!