Wielkanoc kojarzy się z wiosną budzącą się do życia, rodzinnymi spotkaniami i pysznymi potrawami. Święta zazwyczaj spędzamy w Polsce, razem z bliskimi, licząc na to, że pogoda za oknem będzie nam sprzyjać. A gdyby tak wyjechać gdzieś, gdzie ciepłe promienie słońca będą gwarantowane, a tradycje świąteczne kultywowane zupełnie inaczej? Wielkanoc w Grecji, na Cyprze czy na Wyspach Kanaryjskich to święta pełne ognia, muzyki i radosnego świętowania. Razem z TUI tegoroczne święta możesz spędzić w wyjątkowy sposób. Poznaj wielkanocne inspiracje!
Wielkanoc w Grecji – światło, ogień i rozbijanie garnków!
W Grecji Wielkanoc (czyli Pascha w wyznaniu prawosławnym) to najważniejsze święto w roku, pełne tradycji, które łączą ze sobą duchowość i radość. Pobyt w Grecji w czasie trwania Wielkiego Tygodnia oznacza niezapomniane przeżycia!
Obchody zaczynają się już w Wielki Czwartek, kiedy to w cerkwiach czytane są fragmenty Ewangelii, a w domach wypieka się tsoureki – aromatyczny chleb wielkanocny z przyprawami. Wielki Piątek to czas refleksji i uroczystych procesji, podczas których wierni niosą Epitafio – bogato zdobiony symboliczny grób Chrystusa.
Wielka Sobota to prawdziwe widowisko. O północy w cerkwiach gasną światła, a po chwili rozbłyska święty ogień, który symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa. Wierni przekazują płomień z ręki do ręki, zapalając swoje świece i niosąc go do domu.

Niezapomnianą atrakcją są obchody na Korfu, gdzie mieszkańcy urządzają spektakularne rozbijanie glinianych garnków. To symbol oczyszczenia i odnowy – im większy huk, tym lepiej!
Nie byłoby Paschy w Grecji bez czerwonych jajek. To nie tylko świąteczna dekoracja, ale też element zabawy – postukuje się nimi do momentu, w którym czyjeś jajko się rozbije. Po nocnych obchodach wszyscy zasiadają do wspólnego posiłku, gdzie króluje mageritsa, czyli tradycyjna zupa z jagnięcych podrobów. Niedziela Wielkanocna to natomiast czas ucztowania – na stołach pojawia się souvla, czyli jagnię pieczone na rożnie, oraz niezliczone ilości przystawek i słodkości.

Wielkanoc na Cyprze – ogniska i zabawy na świeżym powietrzu
Na Cyprze Wielkanoc to coś więcej niż tylko święto religijne – to prawdziwy festiwal! Od Wielkiego Piątku aż do Niedzieli Wielkanocnej w całym kraju odbywają się procesje, zabawy i wielkie rodzinne spotkania.
Najbardziej spektakularnym zwyczajem są ogniska wielkanocne (lambradija). Przez cały tydzień młodzież zbiera drewno, by w sobotnią noc rozpalić przed kościołami gigantyczne stosy. Płomienie sięgają nieba, a atmosfera jest magiczna – to moment pełen emocji i radości.

Wielkanoc na Cyprze to także gry i zabawy. Można wziąć udział w wyścigach w workach, przeciąganiu liny czy tradycyjnym stukaniu jajkami. Na stołach królują souvla – grillowane kawałki mięsa, oraz flaounes – słodko-słone bułeczki z serem i miętą. Ciekawostką jest, że wiele rodzin wypieka flaounes już w Wielki Piątek, aby móc podzielić się nimi z bliskimi zaraz po zakończeniu postu.
Wielkanoc na Cyprze to także czas, kiedy całe rodziny zbierają się na wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu. Często organizowane są pikniki, podczas których Cypryjczycy delektują się lokalnymi specjałami i celebrują radosny czas odrodzenia.
Wielkanoc na Wyspach Kanaryjskich – mistyczne procesje i słodkie smakołyki

Hiszpańska Wielkanoc, czyli Semana Santa, na Wyspach Kanaryjskich to mieszanka powagi i radosnego świętowania. Najbardziej znanym elementem są procesje pasyjne – ulicami miast przechodzą wierni w tradycyjnych strojach, niosąc figury Chrystusa i Matki Bożej. To niezwykle podniosły i mistyczny moment.
Każda wyspa ma swoje unikalne obchody. Na Teneryfie, w La Lagunie, można zobaczyć jedną z najpiękniejszych i najbardziej imponujących procesji w całej Hiszpanii. Na Gran Canarii natomiast procesje przeplatają się z lokalnymi fiestami, gdzie mieszkańcy świętują przy dźwiękach muzyki i tradycyjnych tańcach.
Ale gdy procesje się kończą, zaczyna się fiesta! Mieszkańcy zbierają się na placach, rozmawiają, tańczą i cieszą się świętami. Nie brakuje też wyśmienitego jedzenia – potaje de vigilia, czyli aromatycznej zupy z ciecierzycy i szpinaku, oraz torrijas, czyli słodkich tostów smażonych w mleku i jajku. Torrijas często podawane są z miodem lub cukrem cynamonowym, co czyni je prawdziwą wielkanocną delicją.

Dla Kanaryjczyków Wielkanoc to także czas refleksji i rodzinnych spotkań. Po religijnych obchodach wiele rodzin spędza czas na łonie natury, celebrując początek wiosny w wyjątkowym klimacie.
Wielkanoc w promieniach słońca
Choć każda z tych tradycji jest inna, wszystkie łączy jedno – radość, wspólnota i świętowanie życia. Warto spędzić ten wyjątkowy czas inaczej niż zwykle. Wielkanoc w Grecji, na Cyprze czy na Wyspach Kanaryjskich to okazja do spędzenia świąt pełnych barw, smaków i emocji, które w wyjątkowy sposób łączą ludzi. A zatem co wybierzesz – rozbijanie garnków na Korfu, taniec przy ognisku na Cyprze czy podziwianie procesji na Kanarach?