Co zjeść na Maderze?

760x433_blog_1

Jedną z najprzyjemniejszych części podróżowania, której wiele osób nie może się doczekać, bez wątpienia jest regionalna kuchnia. Smakowanie nowych potraw i poznawanie kulinarnych tradycji to coś, czego nie możecie pominąć spędzając urlop na Maderze. Ta portugalska wyspa słynie z potraw zdominowanych głównie przez świeże ryby i mięso, a także owoce morza podawane w różnych, nietuzinkowych formach. Zastanawiacie się, czego warto spróbować podczas wakacji na Maderze? Czytaj dalej, a na pewno nie pominiesz żadnego przysmaku!

ESPETADA

Podczas urlopu w krainie wiecznej wiosny koniecznie spróbujcie espetady. Jest to szaszłyk z pokrojonej w kostkę wołowiny, natartej czosnkiem i przyprawami. Tradycja nakazuje, aby potrawę przyrządzić na szpikulcu laurowym, jednak dzisiaj często używa się szpikulca metalowego. Wołowinę grilluje się nad płonącym, aromatycznym drewnem, co nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. Espetada najlepiej smakuje w towarzystwie smażonej kukurydzy, świeżej sałatki, oliwy z oliwek oraz octu winnego.

ESPADA

Kolejnym przysmakiem, którego nazwa może kojarzyć się z poprzednim daniem, jest espada – pałasz czarny. Ta głębinowa ryba występuje tylko w dwóch miejscach na świecie, nic więc dziwnego, że uzyskała miano specjału specjalnością maderskiej kuchni. Świeżo złowioną rybę na pewno zobaczycie na targu rybnym w Funchal, który polecamy odwiedzić podczas urlopu. Espada może wyglądać nieco przerażająco, dzięki czarnym łuskom i ogromnym oczom, jednak nie zniechęcajcie się! Jej białe mięso pozbawione ości jest wyjątkowo delikatne w smaku, a podawane razem ze smażonymi bananami na pewno zapadnie Wam na długo w kulinarną pamięć.

ZUPY

W tradycyjnej diecie Maderczyków nie może zabraknąć zup. Jedną z najpopularniejszych jest cataplana, czyli gulasz z ryb, pomidorów i czosnku, najczęściej podawany z ryżem w specjalnym kociołku. Koniecznie spróbujcie też caldeirady – zupy z ryb i owoców morza, a także sopa de tomate e cebola – zupy pomidorowo-cebulowej z jajkiem w koszulce. Powyższe propozycje Was nie zadowalają? Popularna jest jeszcze açorda, zupa chlebowa z dodatkiem czosnku, jajka, cząbru oraz oliwy z oliwek. Jak sami widzicie, wybór jest naprawdę imponujący!

DESERY

Po pierwszym i drugim daniu czas na coś słodkiego! Jednym z najstarszych przysmaków na wyspie jest Bolo del mel, ozdabiany piernik miodowy, który możecie zakupić praktycznie w każdej maderskiej cukierni czy markecie. Według tradycji ciasta nie kroi się nożem, tylko odrywa kawałki palcami, a dodatek melasy pozwala na przechowywanie go nawet przez kilka lat. Warto również zwrócić uwagę na przysmaki z kasztanów – kasztanowy chlebek czy pasteis de nata z kasztanowym nadzieniem.

OWOCE

Podczas wakacji na Maderze nie sposób pominąć tutejszych owoców i warzyw, które są krzyżówkami występującymi tylko na tej wyspie. Koniecznie spróbujcie krzyżówki banana z ananasem – bananoananas, która z pewnością zaskoczy Was nietuzinkowym, nieporównywalnym z niczym smakiem. Kolejnym egzotycznym owocem popularnym na portugalskiej wyspie jest marakuja i jej odmiany – występuje tutaj aż 28 gatunków! Warto też zwrócić uwagę na mango, które z pewnością znajdziecie na każdym targu i markecie. Jest zdecydowanie słodsze niż to występujące w naszych polskich sklepach.

NAPOJE

Maderczycy w upalne dni chętnie sięgają po nikitę. Jest to napój stworzony na bazie marakui, ananasa oraz lodów waniliowych. Co ciekawe, można zamówić wersję alkoholową z piwem lub białym winem. A jeśli już przy winach jesteśmy, nie sposób nie wspomnieć o Maderze, czyli flagowym trunku portugalskiej wyspy. Jest to słodkie, wyjątkowo mocne wino, powstające na bazie spirytusu, które często jest podawane jako aperitif. Innym tradycyjnym alkoholem jest poncha, czyli trunek z miodu, rumu, trzciny cukrowej i soku z cytryny.

Macie ochotę na maderską kuchnię? Już teraz zarezerwujcie wakacje w krainie wiecznej wiosny! Smacznego!