Loading...Loading...

Kreta to największa grecka wyspa, będąca połączeniem bogatej historii z przepiękną scenerią i rozwiniętą infrastrukturą. To tutaj odkryto jedne z najstarszych śladów przodków człowieka, a dziś można podziwiać naturę i historię w promieniach słońca na lagunie, w portach, czy w jednej z charakterystycznych tawern. W niezwykle licznych resortach usytuowanych na wyspie każdy znajdzie coś dla siebie. Korzystać można także z bogatej oferty wycieczek nie tylko na wyspie, ale i wokół niej.

World map

Walutą obowiązującą na Krecie, tak jak i w całej Grecji, jest euro. Wypoczywając na wyspie, musimy przesunąć swoje zegarki o godzinę, zgodnie z obowiązującą tam strefą czasową.

Kreta jest jednym z najpopularniejszych wakacyjnych kierunków dla wielu Polaków. Ten fakt nie dziwi, jeżeli weźmiemy pod uwagę kilka kwestii: stosunkowo niedługi lot, mnogość połączeń lotniczych z Polski i aż dwa lotniska na wyspie obsługujące międzynarodowe loty: Heraklion i Chania. Dodając do tego zapierające dech w piersiach widoki, przepyszną i zdrową grecką kuchnię oraz doskonałą pogodę, dostajemy pełen pakiet czynników odpowiedzialnych za udany wypoczynek.

Pogoda na Krecie

Grecka pogoda zachwyci nawet najbardziej wybrednych plażowiczów, bowiem latem można liczyć na bardzo dużą liczbę dni słonecznych, a nawet kompletnie bezchmurnych. Choć temperatury w lipcu i sierpniu sięgają nierzadko nawet czterdziestu stopni, uczucie gorąca zostaje zbalansowane przez przyjemną morską bryzę. Z kolei w miesiącach zimowych temperatura sprzyja odkrywaniu historycznych zakamarków Krety w dużo niższych niż latem, lecz nadal przyjemnych, temperaturach.

Co zjeść na Krecie – wprowadzenie do kuchni greckiej

Oprócz tradycyjnych specjałów kuchni greckiej turyści odwiedzający Kretę mogą liczyć na przysmaki znane jedynie na tej wyspie. Przede wszystkim punktem obowiązkowym na liście posiłków jest popularne i przepyszne Dakos, czyli grecka bruschetta. To nic innego niż sucharek obficie pokryty soczystymi, słodkimi pomidorkami i serem, najczęściej fetą, ale może być to również ricotta. Takiego sucharka (który sam w sobie jest dosyć twardy) polewa się oliwą i doprawia ziołami, najczęściej oregano.
Kolejnym smakołykiem, który rozpieści podniebienia plażowiczów, jest kataifi – grecka odmiana tureckiej baklawy. Słodkie ciasto filo z orzechowym nadzieniem wręcz rozpływa się w ustach, czyniąc z kataifi jedną z najsmaczniejszych przekąsek i deserów na Krecie. Co ciekawe, niektórzy mieszkańcy wyspy uwielbiają jeść kataifi z dodatkiem cukru, cynamonu i… sporej ilości oliwy, w której maczają słodkości.
Skoro o oliwie mowa, Kreta będzie także rajem dla wielbicieli prawdziwych, greckich oliwek. By odróżnić je od oliwek występujących w całej Grecji, używa się określenia „oliwki z Krety” – mają one bowiem wyjątkowy smak i aromat pozbawiony goryczki, a dodatkowo towarzyszy im specjalny rytuał moczenia w słonej wodzie i zanurzania w wybranych przyprawach i ziołach. Sama oliwa wytwarzana była już w starożytności i cechuje ją intensywna barwa.
Skoro Grecja, to i wino. Na Krecie spróbować można jednak także innego trunku: rakiji, nazywanej też tsikoudią. Ten mocniejszy specjał podkreśli smak każdego posiłku, podobnie jak popularne w całej Grecji ouzo.
Nie sposób nie wspomnieć o typowych dla Grecji przysmakach: moussaka, czyli odpowiednik włoskiej lazanii z dodatkiem bakłażanów, pita i tzatziki jako dodatki do posiłków lub pełnoprawny posiłek, czy feta, której na Krecie jest pod dostatkiem. Warto spróbować też wyjątkowych owoców morza i ryb, szczególnie kefalos, czyli nawet półmetrowej ryby podawanej prosto z grilla, z obfitą ilością soli i cytryny.

Wypoczynek na Krecie

Kreta zachwyca wieloma cechami. Po pierwsze – wspomniana wcześniej pogoda, od razu wprawiająca w dobry nastrój. Poza tym przepiękne laguny, które mienią się kolorami złota i różu (od koloru muszelek wtopionych w piasek) i krystalicznie czysta woda. Bogata infrastruktura hotelowa i różnorodność miejsc na wyspie – od imprezowych rajów po maleńkie miejscowości pełne historii – sprawiają, że na Krecie każdy znajdzie coś, co pokocha.
Chania i Heraklion to dwa największe miasta na Krecie, każde z nich dysponuje lotniskiem, które obsługuje loty międzynarodowe i krajowe. Przebywając w Chanii nie sposób nie zauważyć weneckich wpływów, szczególnie podczas spaceru w dzielnicy portowej .Port Wenecki, Loggia Wenecka i cała okolica Starego Miasta przyciągają nawet najbardziej zagorzałych plażowiczów.
Heraklion ze swoją imponującą fortecą Rocca al Mare zachwyca wieloma zabytkami i muzeami, które mogą stanowić przyjemną przerwę od promieni słonecznych na pięknych plażach Krety.
Jednymi z najpopularniejszymi ośrodków dla plażowiczów są Malia, Retimno, Ajos Nikolaos i Stalida. Oferują one nie tylko hotele o wysokim standardzie i w wariantach all inclusive, lecz także sporo udogodnień dla miłośników sportów wodnych czy imprezowego, nocnego życia, przyciągając turystów w każdym wieku. Będąc na wyspie warto odkrywać jej przepiękne zakątki podczas wycieczek fakultatywnych, bowiem Kreta ma naprawdę sporo do zaoferowania.

Przewodnik

Zwiedzanie

Atrakcje

Ciekawostki

Kuchnia

Warto wiedzieć
  • Przepisy wjazdowe

  • Podatek turystyczny

    Od dnia 01.01.2018, zgodnie z decyzją rządu greckiego, będzie pobierany podatek turystyczny. Zapłata za podatek odbywa się podczas zakwaterowania.
    Wysokość podatku turystycznego zależy od kategorii lokalnej hotelu/kwatery. Dla obiektów:
    1- i 2-gwiazdkowych - ok. 0,50 EURO za pokój/noc
    3-gwiazdkowych - ok. 1,50 EURO za pokój/noc
    4-gwiazdkowych - ok. 3 EURO za pokój/noc
    5-gwiazdkowych - ok. 4 EURO za pokój/noc
  • Strefa czasowa

    czas polski + 1 godz.
  • Język

    grecki. W miejscowościach turystycznych można porozumieć się również w j. angielskim, niemieckim oraz francuskim
  • Komunikacja

    komunikacja miejska ok. 1,4 EUR
  • Długość lotu

    2 godz. 25 min – 2 godz. 55 min
  • Przykładowe ceny

    Bilet za przejazd autobusem liniowym 1-2 EUR
  • Waluta

    euro (EUR)