Blog | Biuro turystyczne TUI
  • Podróże
    • Afryka
      • Egipt
      • Kenia
      • Maroko
      • Mauritius
      • Tunezja
        • Djerba
      • Wyspy Zielonego Przylądka
      • Zanzibar
    • Ameryka Północna
      • Dominikana
        • Punta Cana
        • Puerto Plata
      • Jamajka
      • Kuba
      • Kostaryka
      • Meksyk
      • Stany Zjednoczone
    • Azja
      • Indonezja
        • Bali
      • Malediwy
      • Sri Lanka
      • Singapur
      • Tajlandia
        • Bangkok
        • Wyspa Phuket
      • Zjednoczone Emiraty Arabskie
        • Dubaj
        • Ras Al Khaimah
    • Europa
      • Albania
      • Bułgaria
      • Chorwacja
      • Cypr
        • Pafos
      • Czarnogóra
      • Grecja
        • Korfu
        • Kreta
        • Peloponez
        • Kos
        • Lesbos
        • Rodos
        • Samos
        • Zakynthos
      • Hiszpania
        • Costa Cálida
        • Costa de la Luz
        • Costa del Sol
        • Formentera
        • Ibiza
        • Majorka
        • Minorka
      • Malta
      • Niemcy
      • Portugalia
        • Algarve
        • Madera
        • Lizbona
      • Turcja
        • Riwiera Turecka
        • Turcja Egejska
      • Wyspy Kanaryjskie
        • Lanzarote
        • Fuerteventura
        • La Gomera
        • Gran Canaria
        • Teneryfa
      • Włochy
        • Rzym
        • Sycylia
  • Porady
  • Wakacje
    • Last Minute
    • All Inclusive
    • Turcja Last Minute
    • Egipt Last Minute
    • Madera
    • Cypr
    • Teneryfa
    • Majorka
  • Narty
  • City Break
BułgariaEuropaPodróże

Bułgarska recepta na długowieczność

przez Jagoda Kłoda 08/05/2017
przez Jagoda Kłoda 08/05/2017
963

Wiecie co to jest lactobacillus delbrueckii, czyli lactobacillus bulgaricus? Oczywiście, że nie wiecie. A ja wiem, bo swoje bułgarskie opowieści sączą mi moi znajomi, którzy tę kulturę znają doskonale. Ale ja oczywiście teraz mówię o kulturze bakterii, która jest również kulturą bułgarską… 🙂 Lactobacillus bulgaricus to bakterie, dzięki którym powstaje jogurt. A jogurt to narodowy napój Bułgarów. Ponoć to właśnie naturalnym jogurtom Bułgarzy zawdzięczają swoją długowieczność. Na początku XX wieku, laureat Nagrody Nobla, Ilia Miecznikow (Ukrainiec, który pracował we Francji wraz z Ludwikiem Pasteurem), prowadził badania wśród populacji stulatków w Bułgarii. I stwierdził, że Bułgarzy żyją długo, ponieważ przebywają w przyjaznej atmosferze rodzinnej i sąsiedzkiej, nie stresują się, są aktywni fizycznie oraz ich dieta jest bogata we florę bakteryjną. A lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermohilus występujące właśnie w jogurcie.

Sprawdź oferty Last Minute w TUI

Kuchnia bułgarska jest w Polsce mało znana. Zawsze mnie to dziwiło, że w większych miastach, ba nawet w małych, na każdym rogu sprzedawane jest sushi rodem z Japonii, lub kebab z Turcji, a kupienie sera kaszkawał czy szopskiego, czyli sirene graniczy wręcz z cudem. Ba, mało kto w Polsce wie w ogóle, co to jest kaszkawał zwany często bałkańskim cheddarem. To ser w strukturze trochę podobny do dobrze nam znanej mozzarelli. Kolejny absurd, znamy sery włoskie, a bułgarskich nie. Kaszkawał może być krowi, może być owczy, a może być mieszany, tak jak nasz oscypek. Kaszkawał fachowo nazywa się serem z masy parzonej, podpuszczkowym, zwartym, elastycznym. Tradycyjnym daniem bułgarskim, spotykanym również w Rumunii i Serbii, jest panierowany kaszkawał. Coś cudownego!

shutterstock 462830056 Blog | Biuro turystyczne TUI

A teraz sirene, czyli inaczej ser szopski, bo używany w sałatce szopskiej. Danie te ma kolory flagi bułgarskiej. Jest tam czerwona papryka, zielony ogórek i biały ser. Sirene oznacza po prostu biały ser. Kiedyś był robiony z mleka koziego, dziś z owczego i krowiego. Najcenniejszy jest z mleka bawolic. A skąd nazwa sałatki szopskiej? Oczywiście od Szopów, czyli tradycyjnej nazwy mieszkańców Sofii i okolic. Nazwa, którą się ich określa, pochodzi prawdopodobnie z dialektu używanego w zachodniej części Bułgarii. Ale to nic pewnego. Serem sirene Bułgarzy posypują nawet frytki. Jest wszechobecny. Acha, sirene nie ma nic wspólnego z grecką fetą. To zupełnie inny ser, o kompletnie innym smaku. W Polsce do sałatki szopskiej wielu restauratorów dodaje właśnie fetę. Grzeszą!

I jest jeszcze trzeci ser, w Polsce zupełnie nieznany, czyli teleme. Podobny jest do brie. To ser solankowy, miękki, kremowy, cudownie komponujący się z melonami, wędzoną szynką i orzechami włoskimi.

Nabiał zawsze królował i nadal króluje w Bułgarii. Cudownie odświeżającym napojem jest tarator, czyli jogurt wymieszany z ogórkami, czosnkiem i koperkiem. Taka polska mizeria, ale bogatsza, no i podawana w formie gęstego, mocno schłodzonego napoju.

Rozpisałem się o serach i jogurcie, a nic nie napisałem o innych daniach kuchni bułgarskiej. Zaraz to nadrobię.

Udostępnij FacebookTwitterLinkedin
Jagoda Kłoda

Jestem miłośniczką podróży, które stanowią główne źródło inspiracji w moim życiu. Odwiedziłam już wiele krajów, gdzie zawsze staram się zgłębiać lokalne tradycje kulinarne i kulturowe. W kuchni lubię eksperymentować z przepisami z różnych stron świata, co dodatkowo wzbogaca moje podróżnicze przeżycia. Moim marzeniem jest spacerować po kolorowych ulicach Rio de Janeiro w Brazylii. Na co dzień staram się żyć pełnią życia, czerpiąc radość z małych rzeczy.

POLECANE WPISY:

Rodzinne wakacje w Albanii – 7 miejsc, które...

30/06/2025

Pamiątki z Egiptu – co warto przywieźć z...

27/06/2025

Symbole Grecji – co warto przywieźć z wakacji...

25/06/2025

Start sezonu Lato 2026 First Minute®!

30/05/2025

Dzień Matki 2025. Gdzie zabrać mamę na wakacje?

15/05/2025

Antalya, Side, Alanya – które miasto Riwiery Tureckiej...

13/05/2025

Budapeszt z dziećmi – odkryj najciekawsze atrakcje!

05/05/2025

Albania Wybrzeże Jońskie – atrakcje i najpiękniejsze plaże

05/05/2025

Gdzie lepiej na wakacje? Teneryfa czy Fuerteventura?

03/04/2025

Południe Włoch – rajskie plaże, urokliwe miasteczka i...

02/04/2025
  • Facebook
  • Instagram
  • Tiktok
  • Youtube

Prezentowane na stronie tui.pl/blog ogłoszenia, reklamy, cenniki i informacje nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego.

@2025 - Copyright Biuro podróży TUI


Powrót do góry
Blog | Biuro turystyczne TUI
  • Podróże
    • Afryka
      • Egipt
      • Kenia
      • Maroko
      • Mauritius
      • Tunezja
        • Djerba
      • Wyspy Zielonego Przylądka
      • Zanzibar
    • Ameryka Północna
      • Dominikana
        • Punta Cana
        • Puerto Plata
      • Jamajka
      • Kuba
      • Kostaryka
      • Meksyk
      • Stany Zjednoczone
    • Azja
      • Indonezja
        • Bali
      • Malediwy
      • Sri Lanka
      • Singapur
      • Tajlandia
        • Bangkok
        • Wyspa Phuket
      • Zjednoczone Emiraty Arabskie
        • Dubaj
        • Ras Al Khaimah
    • Europa
      • Albania
      • Bułgaria
      • Chorwacja
      • Cypr
        • Pafos
      • Czarnogóra
      • Grecja
        • Korfu
        • Kreta
        • Peloponez
        • Kos
        • Lesbos
        • Rodos
        • Samos
        • Zakynthos
      • Hiszpania
        • Costa Cálida
        • Costa de la Luz
        • Costa del Sol
        • Formentera
        • Ibiza
        • Majorka
        • Minorka
      • Malta
      • Niemcy
      • Portugalia
        • Algarve
        • Madera
        • Lizbona
      • Turcja
        • Riwiera Turecka
        • Turcja Egejska
      • Wyspy Kanaryjskie
        • Lanzarote
        • Fuerteventura
        • La Gomera
        • Gran Canaria
        • Teneryfa
      • Włochy
        • Rzym
        • Sycylia
  • Porady
  • Wakacje
    • Last Minute
    • All Inclusive
    • Turcja Last Minute
    • Egipt Last Minute
    • Madera
    • Cypr
    • Teneryfa
    • Majorka
  • Narty
  • City Break