
Malezja
Malezje są dwie. Pierwsza – egzotyczna, dziewicza, pełna dzikich zwierząt i tropikalnych lasów oraz miasteczek pamiętających kolonialne czasy. Druga – młoda, dynamiczna, nowoczesna, z autostradami, wieżowcami i supernowoczesną techniką. Poznać trzeba obie.
Przewodnik
Podwodny Sipadan
Sipadan to niewielka wyspa na północno-wschodnim wybrzeżu wyspy Borneo. Jest to jedyna wyspa malezyjska wznosząca się ponad 600 m n.p.m. Jej brzegi oblewa Morze Celebes. To prawdziwy raj dla nurków. Tutejsze wody są najbogatszym na świecie ekosystemem z ponad 3000 gatunkami ryb i setkami odmian koralowców. Dziś, ze względu na ochronę środowiska, nurkowanie na Sipadanie dozwolone jest tylko dla naukowców. Ale zwyczajni turyści, bez żadnych przeszkód, mogą podziwiać podmorski świat na wielu okolicznych wysepkach.
Spacer przez Sabah
Sabah na Borneo to jeden z najbardziej zróżnicowanych pod względem krajobrazu i kultury regionów Malezji. W Parku Narodowym Kinabulu, wpisanym na Listę Światowego dziedzictwa UNESCO, wznosi się na wysokość 4095 m n.p.m. najwyższy szczyt kraju. Dolina Danum, zajmująca pond 43 tysiące hektarów, jest w pełni dziewiczą dżunglą, bez miast i wiosek. To wyjątkowy przykład bogatych flory i fauny, zamieszkały przez nosorożce, słonie, gibbony i słynne borneańskie orangutany. Dla turystów organizowane są dzienne i nocne safari. Dobrze oznaczone szlaki trekkingowe liczą ponad 50 kilometrów. Danum Valley znajduje się 2 godziny drogi od miasta Lahad Datu.
Malaka – Wenecja Malezji
Malaka, zwana „Wenecją Malezji”, zachwyca swoją starówką, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. To jedno z najstarszych miast tego regionu Azji. XVII-wieczne China Town, pełne kolorowych domków chińskich emigrantów, w każdy weekend zamienia się w pełen aromatów nocny targ. W XVII-wiecznym ratuszu, byłym domu holenderskich gubernatorów, mieści się dziś Muzeum Historii i Etnografii. Obok wznosi się Christ Church – kościół protestancki z XVIII wieku.
Architektura Penangu
Stan Penang, składający się z wyspy i półwyspu połączonych wielkim mostem, jest nie tylko stolicą malajskiej kuchni, ale również miejscem skupiającym perełki malajskiej architektury. Stolicą wyspy jest George Town, wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Swoim bogactwem zdobień zachwyca Cheong Fatt Tze Mansion, XIX-wieczny dom bogatego, chińskiego kupca. Dziś mieści się tam hotel i muzeum. W miejscowym ogrodzie botanicznym zobaczymy m.in. czerpnię gujańską, zwaną „drzewem kul armatnich”, gdyż jej gigantyczne owoce przypominają kształtem kartacze. Na przedmieściach George Town leży Kek Lok Si – jedna z największych buddyjskich świątyń tej części Azji.
Las w centrum miasta
W samym centrum Kuala Lumpur mieści się Bukit Nanas, czyli Wzgórze Ananasów. Jest to wyjątkowy, bo położony w mieście, tuż obok Wieży Telewizyjnej, las tropikalny o powierzchni 7 hektarów. Po lesie chodzimy wyznaczonymi szlakami, prowadzącymi przez liczne wiszące, drewniane mosty. W parku mieści się Muzeum Lasu.
Orchidee w Putrajaya
W Putrajaya, nowoczesnym, współczesnym mieście Malezji, głównym ośrodku administracyjnym kraju z budynkami rządowymi i parlamentem, odbywa się na przełomie maja i czerwca festiwal orchidei – Royal Floria Putrajaya. Impreza przyciąga około miliona turystów. Przez tydzień prawie całe miasto udekorowane jest kwiatami, głównie storczykami. Każdy stan w Malezji przygotowuje swoją ekspozycję. Z kwiatów robione są rzeźby, budowle, nawet meble. Do tego zaprzęgnięta jest supernowoczesna technika laserowa. Dzięki temu nocą ogrody zaczynają żyć zupełnie innym życiem
Aromatyczne smaki
Mieszanka przypraw używanych na co dzień w kuchni malajskiej niespotykana jest gdzie indziej. Podstawą są papryki i papryczki, zarówno świeże jak i suszone, z których najpopularniejszą jest pieprz chilijski. Drugim składnikiem jest pasta krewetkowa, która tam nazywana jest belacanem. Do tego dochodzi kokos pod każdą postacią, sos sojowy aromatyzowany anyżem, trawa cytrynowa, limonka, pandan, czyli pochutnik oraz kurkuma. Ta egzotyczna mieszanka tworzy niepowtarzalny smak.
Na śniadanie nasi lemak
Nasi lemak jest tradycyjnym, rdzennym daniem malajskim, które w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „ryż w śmietanie”. Jest to ryż gotowany w mleczku kokosowym z trawą cytrynową, imbirem oraz liśćmi pochutnika, do którego dodaje się orzeszki ziemne, plastry ogórka, jajka na twardo, suszone anchois i sos sambal. Nasi lemak jada się tradycyjnie na śniadanie, ale można go kupić u ulicznych sprzedawców przez cały dzień. Często nasi lemak podaje się z kurczakiem lub mięsnym gulaszem zwanym rendang.
Na deser cendal
Jednym z najpopularniejszych deserów, rozpowszechnionych w całej Malezji. jest cendal. Sprzedawany jest wszędzie, w barach, kawiarniach i na ulicznych straganach. Są to kluski ryżowe barwione liśćmi draceny lub pochutnika podawane z mleczkiem kokosowym, cukrem palmowym na kruszonym lodzie.
Różane mleko
Air Bandung jest napojem tradycyjnie pitym po zachodzie słońca w czasie trwania muzułmańskiego postu – ramadanu. Jest to skoncentrowane mleko, słodzone lub niesłodzone, aromatyzowane olejkiem różanym. Air Bandung nie ma nic wspólnego z miastem Bandung. Air oznacza płyn, a bandung mieszankę dwóch składników.
Ibani – łowcy głów
Wyspa Borneo zamieszkana jest przez Ibanów. Plemię to, żyjące głównie w dżungli stanu Sarawak, kiedyś znane było z dużej brutalności. Byli łowcami głów. Dziś są to w większości katolicy. Jednak zachowali swoje rytualne stroje, tradycyjne rzemiosło czy sposoby budowania chat. Dzięki temu stali się atrakcją turystyczną. Z niektórych wiosek zrobiono skanseny, do których wejście jest płatne, a zwiedzającym oferowany jest folklorystyczny spektakl.
Tylko dla kobiet
Malezja jest krajem w większości muzułmańskim, w szczególności jednak na północy. Kilka lat temu w Malezji wprowadzono na kolei tzw. „różowe wagony” przeznaczone tylko dla kobiet. Mogą w nich podróżować również turystki. Nie ma jednak obowiązku jechania takim wagonem. Każda kobieta, bez żadnych przeszkód, może wsiąść do wagonu koedukacyjnego.
Warto wiedzieć
Komunikacja
jednorazowy bilet komunikacji miejskiej – 1-3 MYRDługość lotu
ok. 16 godz.Waluta
ringgit malezyjski (MYR)Język
malajskiStrefa czasowa
czas polski + 7 godzin, brak czasu letniegoPrzykładowe ceny
woda 1,5l – 2 MYR, mleko 1l – 5 MYR, piwo – 8 MYR, obiad streetfoodowy – 5 MYR