Kenia to idealny wybór na urlop stanowiący połączenie wypoczynku z niezapomnianymi wrażeniami. Afrykańska przyroda i ciepły klimat, a także dostęp do oceanu w pełni pozwolą cieszyć się udanymi wakacjami.

Kenia – informacje praktyczne

Kenia to egzotyczny kraj położony nad Oceanem Indyjskim w Afryce Wschodniej, na równiku. Wybierając się do Kenii, należy pamiętać o przestawieniu zegarków o godzinę lub dwie godziny do przodu, w zależności od tego, czy aktualnie znajdujemy się w czasie letnim czy zimowym. Walutą obowiązującą w Kenii jest szyling kenijski. Warto jednak zabrać ze sobą dolary, żeby łatwiej dokonać wymiany walut.

Co do lotów z Polski do Kenii – turyści mają do wyboru opcję przelotów rejsowych lub czarterowych. Lot trwa około 11 godzin ze względu na duży dystans pomiędzy krajami. Połączenia rejsowe najczęściej będą wiązać się z przynajmniej jedną przesiadką

Pogoda w Kenii

Charakterystyczny równikowy klimat sprawia, że w Kenii jest ciepło właściwie przez cały rok. Wyrównane temperatury o każdej porze roku pozwalają zaplanować wakacje w dowolnym czasie. Monsunowy klimat równikowy Kenii jest wilgotniejszy na wybrzeżu oraz suchy w pozostałej części kraju. Najchłodniej jest w górach, gdzie średnie temperatury wahają się między 15 a 19 stopniami Celsjusza, a w najwyższych partiach może być jeszcze chłodniej. Jeśli chodzi o wybrzeże, to średnie temperatury wynoszą 25-28 stopni Celsjusza.

To magiczne miejsce najlepiej jest odwiedzać w miesiącach od grudnia do marca. Wówczas panuje tam pora sucha, a temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza. W ten sposób można na chwilę zamienić śnieg i minusowe temperatury na gorące promienie słoneczne.

Co zjeść w Kenii

Kuchnia kenijska jest równie egzotyczna, jak i cały kraj. Warto wiedzieć, na jakie potrawy się skusić, aby odkryć nietuzinkowe smaki i pobudzić zmysły.

Jednym z najbardziej popularnych dań jest ugali, czyli rodzaj zbożowej papki robionej z białej kukurydzy lub z afrykańskiego prosa. Jest to potrawa, która raczej stanowi podstawę dania, gdyż sama w sobie nie ma wyrazistego smaku. Tradycyjny sposób jedzenia ugali zakłada dodanie warzyw oraz sosu i spożywanie całości za pomocą rąk.

Kenia jest krajem położonym nad Oceanem, więc w kuchni tego kraju nie mogło zabraknąć owoców morza. Mięso również znajduje swoje zastosowanie, warto wspomnieć na przykład o nyama choma, czyli grillowanym mięsie. Najczęściej można spotkać kozinę lub kurczaka, a rzadziej wieprzowinę i wołowinę. Często przyrządza się również rozmaite gulasze.

Sukuma wiki, którego nazwa oznacza „zapchaj tydzień” w języku swahili, to bardzo tanie, a zarazem popularne danie. Jest to rodzaj afrykańskiej kapusty podobnej do szpinaku czy jarmużu. To warzywo gotuje się z pomidorami i słodką papryką. Egzotyczną propozycją może być mchicha, czyli rodzaj szpinaku podawanego z sosem wykonanym na bazie mleka kokosowego.

Warto spróbować także irio – warzywnej mieszanki grochu, kukurydzy i ziemniaków, zazwyczaj w towarzystwie mięsnego gulaszu albo sosu pomidorowego. Podobnym daniem jest githeri, czyli warzywne, gorące danie przygotowane z wielu składników, takich jak: kukurydza, czerwona fasola, ziemniaki, marchewka, sukuma wiki, pomidory, cebula, a czasami także z dodatkiem mięsa.

W Kenii popularne jest także wykorzystanie nasion, czy ziaren ponieważ dostarczają wielu składników odżywczych i doskonale nadają się do zaspokojenia głodu. Rośliny strączkowe, takie jak: fasola, groch, soczewica, czy ciecierzyca, są zatem często wykorzystywane w kuchni kenijskiej. Przykładem takiego dania jest maharagwe, czyli gotowana czerwona fasola w sosie pomidorowym, a czasem (szczególnie na wybrzeżu) podawana z dodatkiem mleka kokosowego.

Jeżeli chodzi o surówki, to najbardziej znana jest kachumbari, której bazę stanowią pomidory oraz cebulka. Można także dodać inne surowe warzywa, takie jak papryka, kapusta, marchewka, czy świeże liście kolendry. Aby podkreślić wyrazisty smak można skropić surówkę sokiem z cytryny i dodać szczyptę soli.

W Kenii tradycyjnie pije się herbatę przyrządzaną z dużej ilości liści oraz z dodatkiem cukru i mleka. Taki napój zwany jest chai.

Wypoczynek w Kenii

Kenia to niebo na ziemi dla wielbicieli przyrody, plaż i zwierząt. To tutaj połączyć można leniwy wypoczynek nad brzegiem oceanu z ekscytującą wyprawą na safari. Czy można chcieć czegoś więcej?

Szczególnie warto odwiedzić takie miejsca jak Shimba Hills czy Masai Mara, a także parki narodowe, na przykład Tsavo East i Tsavo West. Dzięki temu można na własne oczy zobaczyć dziką i egzotyczną faunę i florę Afryki.

Z innych wyjątkowych atrakcji można skusić się na lot balonem w ramach wyprawy na safari czy też nurkowanie w czystych wodach Oceanu Indyjskiego.

Kenijska kultura zachwyca kolorytem, dlatego ciekawym doświadczeniem może być karnawał w Mombasie. W ramach wydarzenia można być świadkiem wielu interesujących wydarzeń, parad, pokazów mody, zabaw sportowych oraz pokazów tanecznych.

Szukając mocnych wrażeń podczas wymarzonego urlopu, warto wybrać właśnie Kenię oferującą fascynujące atrakcje.

Zwiedzanie

Rezerwat Narodowy Shimba Hills

W rezerwacie dominują piękne doliny, zielone sawanny, tropikalne lasy, a przede wszystkim bezkresny busz. Na terenie Shimba Hills żyje obecnie ponad 200 słoni i niemal 200 gatunków motyli oraz ptaków, z których część występuje wyłącznie na tym terenie. Możecie tu także zobaczyć lamparty, żyrafy, zebry oraz guźce.

Park Narodowy Amboseli

W tym wyjątkowym parku możecie spotkać niemal 50 gatunków ptaków. Chociaż tak naprawdę wizytówką tego miejsca jest widok zwierząt spacerujących na tle Kilimandżaro, najwyższej góry na kontynencie (5 895 m) . Jej ośnieżony szczyt dominujący nad rozległymi terenami sawanny, stał się symbolem całej Afryki. Koniecznie zabierzcie ze sobą lornetki i aparat fotograficzny!

Rezerwat Masai Mara

To prawdziwy fenomen przyrodniczy i jeden z głównych powodów, dla których turyści odwiedzają Kenię. Przy odrobinie szczęścia możecie tutaj spotkać całą „wielką piątkę” Afryki: słonia, bawoła, nosorożca, lwa i lamparta. Scenerią tego fascynującego widowiska będzie afrykańska sawanna. Koniecznie zabierzcie ze sobą aparat fotograficzny oraz lornetkę, choćby malutką. Pozwoli to wypatrzeć na horyzoncie migrujące stada słoni czy antylop.

Park Narodowy Tsavo

Największy w Kenii i jeden z największych na świecie parków. Ma powierzchnię niemal 20 tys. km2 i dzieli się na dwa odrębne parki: Tsavo East i Tsavo West. Za sprawą gęstego buszu zwierzęta wydają się tu bardziej dzikie niż w Amboseli czy Masai Mara, przez co trudniej je wypatrzyć. Ale to jedynie dodaje uroku safari, które ma być przecież nie tylko „długą podróżą”, ale także wielką przygodą.

Atrakcje

Safari balonem

Jeśli szukacie wakacyjnych wspomnień, które pozostają do końca życia, warto udać się w niezapomnianą, podniebną podróż. Trwający półtora godziny przelot balonem to oryginalny sposób na to, aby w ciszy, spokoju i z perspektywy lotu ptaka podziwiać sawannę oraz migrujące stada zwierząt (najlepszy czas na ich obserwowanie to przełom czerwca i lipca). Lot zazwyczaj kończy się śniadaniem z lampką szampana na łonie przyrody.

Nurkowanie

Czyste wody Oceanu Indyjskiego kryją wyjątkowe bogactwo czyniące kenijskie wybrzeże jednym z najlepszych miejsc do nurkowania. Dla miłośników nurkowania z fajką największą atrakcję stanowi pas przybrzeżnych raf koralowych z pływającymi barwnymi rybami. Doświadczeni nurkowie mogą spróbować swych sił na otwartym morzu, w którego głębinach kryją się delfiny, marliny, a nawet rekiny. Największą popularnością cieszą się takie miejsca jak: Watamu, Wasini w pobliżu Diani, Shimoni oraz Malindi. Ciekawą opcją może być też nurkowanie przy wrakach statków – to również dla doświadczonych nurków. Najlepsza pora na nurkowanie to okres od października do marca.

Karnawał w Mombasie

Kenia ma też zupełnie inne oblicze – pełne muzyki i tańca. Na początku listopada w Mombasie odbywa się karnawał, czyli obchody kultury arabskiej i afrykańskiej. To najbardziej wyczekiwane wydarzenie w kenijskim świecie. Barwna i głośna parada platform i tancerzy z całej Kenii przemierza trasę z Moi Avenue do XVI-wiecznego Fortu Jesus. Ważną częścią tego wydarzenia są pokazy mody, sport i oczywiście pokazy taneczne.

Rejs na Wasini

Wyprawa na niewielką wysepkę Wasini będzie dla Was prawdziwą przygodą. Główną atrakcją tego miejsca jest przejście drewnianą kładką nad Koralowym Ogrodem (tzw. Coral Garden). Tworzy go dziki krajobraz obumarłych koralowców przeplatanych charakterystyczną roślinnością. W czasie pory deszczowej całe to bogactwo kryje się pod wodą.

Kuchnia

Chrupiąca samosa

Małe chrupiące pierożki faszerowane pikantnym mięsem lub warzywami. To najpopularniejsza przekąska w Kenii. Samosy serwowane są najczęściej z sosem miętowym. Warto spróbować i zapamiętać ten niepowtarzalny smak.

Mango

Mango często określa się „owocem młodości”. To jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto skosztować je przed długim i emocjonującym safari.

OMENA

Kenijskim przysmakiem są suszone uklejki, zwane omena lub dagaa. W języku swahili słowo omena oznacza po prostu małą rybkę, która nie jest cenna dla rybaka. Z tych „zbędnych” uklejek tworzone są aromatyczne dania. Rybki najpierw suszy się na słońcu i w tej formie sprzedaje w sklepach. Suszone uklejki gotujemy i płuczemy kilka razy, potem smażąc dodajemy pomidory oraz cebulę. Jeśli chcemy stworzyć danie bardziej wykwintne, można do nich dodać mleczko kokosowe, kurkumę czy imbir.

UDONGO

W Kenii i w wielu innych krajach Afryki Równikowej jada się miękkie, wapienne kamienie zwane odowa lub udonga. Spożywają je głównie kobiety w ciąży, które twierdzą, że dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów. Kamienie można kupić w każdym sklepie czy na bazarach. Badania lekarskie nie potwierdzają jednak dobroczynnego wpływu kamieni na organizm. Według antropologów jest to po prostu kulturowy, wciąż kultywowany zwyczaj.

Ciekawostki

Baobab

Drzewo określane jako „tree of life”. Baobaby rosły prawdopodobnie 5 tys. lat temu, w dodatku do góry nogami! Niemal każdą część tego drzewa da się wykorzystać – owocami żywią się małpy, młode liście je się jako szpinak, z nasion przygotowuje się olej, a włókno kory wykorzystuje do wyplatania koszy. Owoce baobabu mają dwa razy więcej wapnia niż mleko!

Kenijski cud inżynierii

Tak określane są kopce termitów na sawannie, czyli. termitiery. To imponujące budowle z ziemi osiągające wysokość nawet 6 metrów. Stanowią dość skomplikowany system utrzymywania temperatur. Są często przebudowywane, żeby temperatura i wilgotność powietrza były stałe przez cały rok.

Informacje praktyczne

Wiza :
Wiza płatna ok. 50 USD. Dla dzieci do 16 roku życia wiza jest bezpłatna ( na dzień 20.06.2017 r. ). Możliwość wykupienia na lotnisku, bądź przez stronę internetową http://evisa.go.ke/evisa.html
Przepisy wjazdowe :
Kenia
Strefa czasowa :
czas polski + 2 godz. (zimą)
Język :
angielski, suahili
Komunikacja :
w Kenii obowiązuje ruch lewostronny. Drogi są w złym stanie, co może powodować opóźnienia w podróży. Komunikacja autobusowa jest ogólnie dostępna i stosunkowo tania. Powinno się unikać nocnych kursów autobusowych i podróżowania minibusami (tzw. matatu). W stołecznym Nairobi i Mombasie można korzystać z taksówek. Na trasie Nairobi–Mombasa–Kisumu można korzystać z usług kenijskiej kolei. Podróż w obu kierunkach odbywa się nocą. Zwiedzającym odległe zakątki Kenii zaleca się korzystanie z transportu lotniczego.
Długość lotu :
ok. 11 godz.
Przykładowe ceny :
Przykładowe ceny w euro (płatność w szylingach kenijskich lub USD): napoje bezalkoholowe od 1 €, piwo od 1, 5 €, butelka wina od 15 €, przekąski od 5 €, kolacja od 15 €.
Waluta :
szyling kenijski (KES); 1 USD – 100,5 KES (warto zabrać ze sobą dolary)