Spis treści
Bułgaria kojarzy nam się przede wszystkim z chwilami spędzonymi na wybrzeżach Morza Czarnego, kąpielą w ciepłym morzu czy błogim wypoczynkiem na złocistych plażach. Nic więc dziwnego, że największą popularnością cieszą się kurorty w Złotych Piaskach i Słonecznym Brzegu, znane z szerokiej oferty rozrywkowo-sportowej oraz licznych hoteli i restauracji. Decydując się na urlop w Bułgarii warto również przyjrzeć się, co ten kraj ma do zaoferowania w kontekście kulinariów. W tym artykule skupię się na temacie, który z pewnością przyciągnie uwagę koneserów dobrych trunków. A oto wina. Wina nie byle jakie – bułgarskie!
O historii słów kilka
Bułgaria może poszczycić się jedną z najstarszych historii winiarstwa w Europie. Wino było tu wytwarzane już w czasach starożytnych przez trackich przodków Bułgarów, o czym wspominał sam Homer w swoich dziełach – wzmianki o trackim trunku pojawiają się w „Odysei” czy „Iliadzie”. Następnie, po zdobyciu terenów Bułgarii przez Rzymian w I w. n.e., sztuka winiarstwa dalej prężnie się rozwijała. Wino stanowiło wtedy towar niezwykle cenny i pożądany, który w dodatku odgrywał istotną rolę w życiu społecznym i religijnym kraju.
Tradycje związane z produkcją oraz przechowywaniem trunku przetrwały nawet okres panowania osmańskiego, trwającego aż 5 wieków, kiedy to ze względu na Koran zakazano spożywania alkoholu. To właśnie bułgarskie monastyry są często uważane za miejsca, gdzie narodziło się leżakowanie wina w piwnicach. Głęboko pod ziemią, w chłodnych i stabilnych warunkach temperaturowych, Bułgarzy przechowywali swoje wina, gdzie leżakowały, nabierając swoich charakterystycznych smaków i aromatów.
Okres komunistyczny przyniósł pewne wyzwania dla bułgarskiego winiarstwa – produkcja została zmonopolizowana przez państwo, a wyroby winne, produkowane na eksport do bloku państw socjalistycznych, straciły na jakości. Dziś na szczęście Bułgaria znów zajmuje wysoką pozycję na rynku winiarskim, będąc jednym z największych producentów i eksporterów na świecie.
Regiony winiarskie Bułgarii
Bułgaria, jako kraj o klimacie mieszanym, podzielona jest na pięć regionów produkujących wino, z których każdy wyróżnia się unikatowym zestawem cech. Wschodnia część kraju charakteryzuje się morskim, ciepłym klimatem, podczas gdy na południu panuje klimat śródziemnomorski. W centralnej części Bułgarii oraz na północy możemy spotkać się z klimatem kontynentalno-środkowoeuropejskim. Liczne rzeki przepływające przez Bułgarię stwarzają dobre warunki do upraw winnic w ich dolinach, a winogrona rosną również na stokach gór, korzystając z obfitego nasłonecznienia. Kolejnym czynnikiem, który pozytywnie wpływa na uprawy winorośli to zróżnicowane gleby – można tu bowiem spotkać zarówno żyzne czarnoziemy, jak i m.in. gleby cynamonowe czy humusowo-węglowe.
Regiony winiarskie Bułgarii to:
- Równina Dunaju
- Nizina Tracka
- Region Czarnomorski
- Dolina Róż
- Dolina Rzeki Strumy
Na terenie pierwszych dwóch z wymienionych powyżej regionów produkuje się wina z unijnym certyfikatem ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne), co oznacza, że są to trunki najwyższej jakości, a ich nazwa nawiązuje do miejsca, w którym zostały wytworzone.
Odmiany winogron
Bułgarskie winnice uprawiają szeroki zakres odmian winogron, od tradycyjnych po te bardziej egzotyczne. Najpopularniejsze odmiany winorośli jeśli chodzi o szczepy czerwone to:
- Melnik
- Ruen
- Mavrud
- Pamid
- Gamza
Gdy natomiast mówimy o szczepach białych, przede wszystkim wymieniane są:
- Vrachanski
- Misket
- Red Misket
- Keratzuda
- Dimyat
Warto zapamiętać choć kilka z tych nazw – a nóż przydadzą się przy wybieraniu wina idealnego!
Degustacje i wizyty w winnicach
W Bułgarii istnieje wiele miejsc, gdzie można skosztować tradycyjnych, lokalnych win i – co więcej! – poznać tajniki ich produkcji. Podczas urlopu warto poświęcić choć jeden dzień na odkrywanie smaku wina na nowo i wybrać się do jednej z malowniczych winnic w Dolinie Róż czy Nizinie Trackiej. Możesz również skorzystać z gotowej wycieczki organizowanej przez TUI, podczas której skosztujesz lokalnych win podczas degustacji w DiVes Estate, a do tego poznasz fascynującą historię Nesebyru podczas pieszej wędrówki.
Jakie wino przywieźć z Bułgarii?
No dobrze… przejdźmy do konkretów! Na pewno zadajesz sobie pytanie, jakie wino przywieźć z Bułgarii. Przychodzę z odpowiedzią! W tym kraju winem płynącym znajdziemy wiele wspaniałych trunków, które zdobyły uznanie na arenie międzynarodowej. Miłośnicy wina czerwonego powinni sięgnąć po te powstające z rodzimych szczepów takich jak mavrud, gymza czy melnik, natomiast fanów delikatniejszych w smaku win białych z pewnością zachwycą te wytwarzane z winorośli typu keratzuda oraz dimyat.
Amatorzy odkrywania nietuzinkowych smaków mogą spróbować również wina z dodatkiem piołunu, czyli pelin. Wina takie jak Rubin, powstałe z krzyżowania dwóch popularnych odmian, czy Enira, o bogatym i złożonym smaku, są kolejnymi z wielu przykładów bułgarskich win o światowej sławie.
Niezależnie od tego, jaki trunek wybierzecie, życzę Wam ekscytującej i, co najważniejsze – bezpiecznej – podróży w głąb winiarskiego świata!