Sri Lanka, o pełnej nazwie Demokratyczna Socjalistyczna Republika Sri Lanki, to kolejny egzotyczny kierunek chętnie wybierany przez turystów z całego świata. Kusi różnorodnością, przepiękną naturą i ciekawą kuchnią. Wyspa niegdyś targana politycznymi konfliktami, dziś jest spokojna i stanowi idealną destynację podróżniczą.

Sri Lanka - informacje praktyczne

Sri Lanka to wyspa położona niedaleko Indii oblewana od wschodu Zatoką Bengalską, a od południa otwartym Oceanem Indyjskim. Wyjeżdżając w to miejsce pamiętajmy o przestawieniu zegarków o 4,5 godziny do przodu w odniesieniu do czasu polskiego.

Najbardziej popularne języki wśród osób zamieszkujących Sri Lankę to syngaleski, tamilski i angielski. Jeżeli chodzi o walutę, to preferowany jest Dolar Amerykański (USD) oraz Rupia Lankijska (LKR). W ramach lotów czarterowych możemy dostać się do Sri Lanki w 11 godzin w międzylądowaniem w Ras Al Khaimah.

Pogoda na Sri Lance

Sri Lanka jest krajem tropikalnym, dlatego deszcze zdarzają się także poza porą monsunową. Pora deszczowa trwa na Sri Lance od maja do października, dlatego najlepiej odwiedzić to miejsce między styczniem, a kwietniem. Mimo to, pogoda na Sri Lance sprzyja plażowaniu i zwiedzaniu - niemal o każdej porze roku są tam miejsca, w których świeci słońce.

Środek wyspy charakteryzuje się stabilną pogodą przez cały rok, w odróżnieniu od rejonu Nuwara Eliya, w którym często występują mgły i mżawki oraz chłodniejszej Równiny Hortona położonej na ponad 2000 m n.p.m.

Co zjeść na Sri Lance

Kuchnia lankijska łączy w sobie smaki znane z kuchni Indyjskiej, Chińskiej oraz Tajlandzkiej. Podstawą potraw przygotowywanych na Sri Lance jest ryż, podobnie jak w przypadku innych krajów azjatyckich.

Najbardziej znanym daniem jest jakże proste połączenie ryżu i curry. Może stanowić dodatek podawany do kurczaka, ryby lub warzyw. Sos curry różni się od tego, który znamy z Polski. Najbardziej znane jest dhal curry z dodatkiem słodkich ziemniaków batatów, dyni, soczewicy, ciecierzycy, czosnku, cebuli lub mleka kokosowego.

Jeśli chodzi o przyprawy na Sri Lance spotkać możemy się zarówno z wykorzystaniem tych bardzo ostrych jak i łagodnych. Do najbardziej znanych ostrych przypraw zaliczyć można suszone i prażone chilli, które nadaje wyjątkowości wielu potrawom.

Ciekawą propozycją mogą być hoppers, czyli cienkie naleśników z mleka kokosowego i mąki z fermentowanego ryżu. Roti to odmiana smażonych na patelni placków, przygotowywana z mąki pszennej, niekiedy z dodatkiem mąki kukurydzianej lub mączki z soczewicy. W przeciwieństwie do ćapati, do masy na roti dodaje się tłuszcz.

Kuchnia lankijska jest bogata w różnorodne smaki i podróżując po wyspie warto spróbować wielu dań.

Co zobaczyć na Sri Lance

Sri Lanka, do niedawna nazywana wyspą Cejlon to niezwykle piękne miejsce o znaczeniu “Rajska Wyspa” lub “Łza z policzka Indii”. Odwiedzając Sri Lankę warto poznać zarówno jej miasta i kulturę, jak i obszary zachwycające naturalnymi walorami.

Jako wyspa oferuje piękne rajskie plaże, które stanowią idealne miejsca do wypoczynku. Sri Lanka jest także największym producentem herbaty na świecie, dlatego warto odwiedzić fabryki herbaty Halpewatte Tea Factory i Nuwburgh Estate położone w małych miejscowościach.

Gdzie na wakacje na Sri Lance

Pomimo, że Sri Lanka jest stosunkowo niewielkim krajem to ciekawych miejsc do odwiedzenia jest mnóstwo. Jednym z nich z pewnością jest Negombo - miasto położone w zachodniej części Sri Lanki nad Oceanem Indyjskim (około 40 km od Colombo, czyli stolicy Sri Lanki).

W mieście zwiedzać można wiele zabytków w tym świątynie buddyjskie, kościół, ale także pozostałości po forcie holenderskim. Niegdyś rybackie miasteczko obecnie cieszy się popularnością wśród turystów, którzy szukają pięknych plaż. Ciepła i czysta woda idealnie zrelaksuje każdego po długim i wyczerpującym locie z Europy.

Ciekawostki o Sri Lance

  • Najwyższym szczytem Sri Lanki jest Pidurutalagala 2 524 m n.p.m.
  • Na Sri Lance w Nowy Rok organizowane są walki na poduszki.
  • Narodowym alkoholem na Sri Lance jest wino kokosowe.

Atrakcje

Lamparty w Yala

W rezerwacie Yala żyje ponad 200 gatunków ptaków i prawie 50 ssaków. Słonie czy krokodyle nie są tam wyjątkową atrakcją, bo można spotkać je prawie na każdym kroku. Wszyscy, którzy decydują się na safari w Yala, wypatrują lamparty. Żyje ich tam sporo, bo ponad 350 osobników, toteż prawie każdy wypad kończy się spotkaniem z tym rzadkim dzikim kotem. No i nie wolno przeoczyć narodowego ptaka Sri Lanki, czyli kura cejlońskiego zwanego kurem dżungli. W rzeczywistość ptak ten z wyglądu podobny jest do zwykłego, europejskiego koguta, z tą różnicą, że umie wspinać się na drzewa i wije gniazda nawet 3-4 metry nad ziemią.

Herbaciany szlak

Sri Lanka jest największym producentem herbaty na świecie, przywiezionej na wyspę z Chin przez Brytyjczyków. W malutkiej, postkolonialnej miejscowości Ella mieszczą się dwie warte odwiedzenia fabryki herbaty – zielonej i czarnej – Halpewatte Tea Factory i Nuwburgh Estate. Z miasteczka prowadzi również Szlak Herbaty Prowincji Uva.

Kuchnia

Smaczna paczuszka lamprais

Jednym z ciekawszych dań kuchni lankijskiej jest lamprais. Potrawę tę stworzyli holenderscy burgerzy, czyli dawni kolonizatorzy Cejlonu (historyczna nazwa wyspy do 1972 r.) Lamprais oznacza „paczuszkę z jedzeniem”. Są to bowiem zawinięte w liść bananowca frykadele, czyli mięsne pulpeciki, bakłażany i kawałki różnych mięs w curry, jajka na twardo, sambal, pasta krewetkowa oraz ryż przyprawiony kardamonem, goździkami i cynamonem. Taką „paczuszkę” piecze się przez wiele godzin w piecu o niskiej temperaturze.

Sok z feronii

Feronia słoniowa, zwana też leśnym jabłkiem, to bardzo popularny owoc na wyspie. Feronia ma twardą skorupkę, którą jednak dość łatwo rozłupać. Kwaskowaty miąższ posypany cukrem, przypominający w smaku tamarynd, je się łyżeczką. Z feronii słoniowej przygotowuje się też dżemy lub wykorzystuje jako składnik sosów. Ale prawdziwym przysmakiem, uwielbianym przez Lankijczyków, jest sok z tego owocu. Można go zmieszać z mleczkiem kokosowym.

Chlebowiec jak kurczak

Niezwykłym przysmakiem jest chlebowiec, zwany też drzewem bochenkowym. Ten owoc uwielbiany przez wegetarian i wegan jest doskonałym substytutem mięsa. Kroi się go na małe kawałeczki i gotuje z cebulą, czosnkiem, imbirem, gorczycą, kurkumą, chili, curry, liśćmi pochutnika i mleczkiem kokosowym. Danie nazywa się polos.

Alkohol z kokosów

Tradycyjnym lokalnym alkoholem jest lambanóg. Bimber wytwarzany ze sfermentowanego mleczka kokosowego może mieć nawet 50 procent. Nie mylmy lambanoga z arakiem, alkoholem o smaku anyżu. I należy pamiętać, że na Sri Lance obowiązuje pełna prohibicja w dniach księżycowej pełni, a jest ich w roku 13. Alkoholu nie mogą też kupować kobiety. Wyjątek stanowią turystki.

Ciekawostki

Świątynia Zęba

W Kandy, dawnej stolicy Sri Lanki, wznosi się Świątynia Zęba, w której przechowywany jest ząb Buddy. Samo miasto jest wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Ząb Buddy znaleziono w popiołach po spaleniu ciała mędrca i twórcy buddyzmu. W IV w. n.e. ząb przemycono z Indii na Cejlon. Podczas pełni księżyca – Esala (lipiec lub sierpień) – mieście odbywa się wielkie święto Perahera. Wtedy ząb pokazuje się publicznie w ulicznej procesji. Święto trwa 10 dni i słynie z nocnych parad słoni.

Lankijscy rybacy

Zatoka Weligama, położona około 70 kilometrów od Galle, słynie z rybaków łowiących ryby na palach. Ta jedyna w swoim rodzaju technika połowu powstała dość niedawno, bo pod koniec II wojny światowej. Rybak wbija w wodę wielki, ponad dwumetrowy kij bambusowy z przymocowanym rodzajem siedziska. I na tym palu spędza nieruchomo z wędką w dłoni wiele godzin w zupełnej ciszy. Tak łowi się śledzie i makrele. Ryby wrzuca się do kosza przymocowanego do pala, zwanego petta. Trzeba jednak pamiętać, że rybacy stali się dziś turystyczną atrakcją i często żądają pieniędzy za zrobienie im zdjęcia. By zobaczyć prawdziwy połów trzeba zboczyć z utartych, turystycznych szlaków.

Zwiedzanie

Forteca Sigirija

Sigirija, co oznacza „Lwia Skała”, leży w centralnej części wyspy, około 160 kilometrów od Colombo. W V w. n.e. król Kasapa na szczycie tej wielkiej skały wybudował fortecę i skrył się tam z liczącym tysiące ludzi dworem przed swoim starszym bratem Mogallanem. Ten zaś po 18 latach zabija brata mszcząc tym samym ich ojca – zamordowanego przez Kasapę. Dziś Sigirija, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, jest półruiną. Zachowały się jedynie fundamenty. Ale miejsce to warto odwiedzić ze względu na wyjątkowe widoki rozciągające się ze skały i dobrze zachowane malowidła dworek i nałożnic Kasapa.

Budda w Polonnaruwie

Polonnaruwa, siedziba syngaleskich królów, była stolicą Cejlonu od XI do XIII wieku i położona jest w centrum wyspy. Miasto wchodzi w skład tzw. „trójkąta kulturowego” wyspy obok Kandy i Anuradhapura. Słynie z trzech wielkich półpłaskorzeźb Gal Vihara przedstawiających Buddę – medytującego na siedząco, stojącego z rękoma skrzyżowanymi na piersi i leżącego w stanie nirwany. W Polonnaruwie zachowały się ruiny pałacu królewskiego oraz liczne buddyjskie świątynie.

Drzewo Buddy

Anuradhapura to najstarsza stolica Cejlonu. Miasto stanowiło centralny ośrodek kultu Buddy przez ponad 1000 lat od III wieku p.n.e., a dziś wpisane jest na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Rośnie tam szczep drzewa Bodhi pochodzący z gałęzi drzewa, pod którym Budda doznał oświecenia. To rozległe miasto warto zwiedzać na rowerach lub samochodem z kierowcą. Ruiny pałaców, świątynie i stupy zachwycają kunsztem architektów, złotników i malarzy.

Złota Świątynia w Dambulli

Dambulla leży około 150 kilometrów od Colombo, w środkowej części wyspy. Tam mieści się wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Złota Świątynia wybudowana w pięciu z osiemdziesięciu grot znajdujących się w mieście. To w nich, jak i w czterech pobliskich klasztorach, znajduje się 157 posągów Buddy i 153 malowidła. Obrazy naskalne zajmują 2100 metrów kwadratowych. Najsłynniejszy z nich przedstawia kuszenie Buddy przez demona Marę.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Sri Lanka
Strefa czasowa :
czas polski + 4.5 godz. (brak czasu letniego)
Święta :
Sri Lanka jest krajem wielokulturowym. Wiąże się z tym liczba obchodzonych przez Lankijczyków świąt lokalnych i państwowych, a tym samym dni wolnych od pracy. Należy pamiętać, że obowiązuje wówczas zakaz spożywania alkoholu – nie sprzedaje się go w żadnym sklepie oraz w hotelach. Cyklicznym „świętem”, którego również ten zakaz dotyczy, jest dzień księżycowej pełni (tzw. Full Moon Poya) – tych dni jest w roku około 13. Wszystkich dni wolnych od pracy jest około 25.
Język :
syngaleski, tamilski, angielski
Komunikacja :
komunikacja miejska ok. 20 LKR, autobus Kandy – Dambulla: 90 LKR, pociąg Kolombo – Kandy: 190 LKR (3 klasa) – wąskie drogi
Długość lotu :
ok. 11 godz. (z międzylądowaniem w Ras Al Khaimah)
Przykładowe ceny :
1l. mleka – 170 LKR, 1,5 l. wody – 80 LKR, chleb -60 LKR, 12 jajek – 190 LKR, butelka piwa 0,5 l. 300 LKR, dwuosobowy obiad w restauracji średniej klasy – 1500 LKR
Waluta :
preferowana waluta to Dolar Amerykański (USD) i Rupia Lankijska (LKR)