Łotwa
Jeśli ktokolwiek marzy o ucieczce od codzienności w zaciszne miejsce z dala od zgiełku wielkich, zatłoczonych miast, powinien odwiedzić jeden z nadbałtyckich krajów – Łotwę i poddać się urokowi otaczającej go przyrody i zapierających dech w piersiach krajobrazów.
Łotwa - informacje praktyczne
Państwo to wyróżnia się przede wszystkim pięknymi plażami, często odznaczonymi błękitną flagą, urzekającymi wsiami i miasteczkami, dużą ilością jezior, pól i lasów. Kurlandia, Liwonia, Łatgalia i Semigalia to krainy historyczne Łotwy i jednocześnie regiony turystyczne. Na Pojezierzu Łatgalskim znajduje się ponad 300 jezior, dlatego też obszar ten zwykło nazywać się „krainą błękitnych jezior”. Kurlandia słynie z zachwycających wodospadów zlokalizowanych w mieście Kuldiga nad rzeką Windawą, z kolei najstarszy na Łotwie i największy w krajach bałtyckich Park Narodowy Gauja odnajdziemy w Liwonii.Co warto zobaczyć w Łotwie?
Miłośnicy relaksu powinni odwiedzić Jurmałę – od wieków jeden z najbardziej popularnych regionów rekreacyjnych. Uzdrowisko położone nad Zatoką Ryską słynie z lasów sosnowych i złóż wód mineralnych o zdrowotnych właściwościach. Ponadto znajdują się tu ośrodki oferujące liczne zabiegi medyczne czy pielęgnacyjne, a przyjemny wypoczynek zapewniają piękne, długie i piaszczyste plaże.
Niewątpliwie stolica kraju – Ryga to miejsce, którego nie sposób pominąć. Zabytkowa starówka, gotycki kościół św. Piotra czy kompleks średniowiecznych budynków znanych pod nazwą Trzej Bracia są warte zobaczenia podczas pobytu w samym sercu Łotwy. Sigulda i Lipawa to kolejne atrakcyjne miasta. Znajdujące się w nich liczne zabytki takie jak zamki, rezydencje magnackie, kościoły czy cerkwie zachwycają swoim urokiem. Osoby spragnione zabawy zostaną uraczone licznymi festiwalami i imprezami odbywającymi się, przede wszystkim w sezonie letnim, w litewskich ośrodkach miejskich.
Co zjeść w Łotwie - czym charakteryzuje się łotewska kuchnia?
Podczas podróży do Łotwy smakosze będą zachwyceni bogactwem potraw rybnych i dań przygotowywanych na bazie chleba. Kuchnia łotewska oferuje wiele smakowitych możliwości, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Miłośnicy ryb będą mieli okazję spróbować świeżych i delikatnie przyrządzonych dań z łososia, śledzia, sandacza i innych rodzajów ryb, które są dostępne w obfitości na wybrzeżu tego kraju. Często serwowane są również pyszne kulebiaki z rybą oraz ryżowe gołąbki nadziewane mięsem z ryb.
Oprócz potraw rybnych, Łotwa słynie z niezwykłych deserów przygotowywanych na bazie chleba. Desery te są zarówno smaczne, jak i unikalne. Jednym z najbardziej popularnych jest chlebowa zupa na słodko, która składa się z pokrojonego chleba maczanego w cieście, gotowanego w mleku z dodatkiem cukru, cynamonu i owoców. To wyjątkowe połączenie smaków i tekstur sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.