Tu na bazarach piętrzą się barwne stosy goździków, wanilii i kardamonu. Tu Orient łączy się z tradycją Afryki, tworząc wyjątkową, kulturową mieszankę. Tu zachwycają jasne plaże, szmaragdowe morze oraz przepiękne rafy koralowe.

Nazwa Zanzibar pochodzi oryginalnie z języka arabskiego i oznacza „piękną wyspę”. I rzeczywiście tak jest – to miejsce wyjątkowe. Położony na Oceanie Indyjskim archipelag Zanzibar składa się 3 trzech większych wysp, Zanzibaru (Unguja), Pemby i Mafii, oraz wielu mniejszych. Uznaje się je za wyspy koralowe – wszystko dlatego, że w odległych czasach leżały pod powierzchnią oceanu jako rafy koralowe.

Zanzibar, z powierzchnią 1658 km2, jest największą wyspą archipelagu, a jednocześnie całej Tanzanii. Centralny region, Unguja, wyróżnia się płaskim terenem, z niewielkim wzniesieniem biegnącym w środkowej części z północy na południe. Najwyżej położone wzniesienie Masingini sięga jedynie 120 m n.p.m.

Obowiązkowym punktem zwiedzania na wyspie jest Zanzibar ze swoją zabytkową częścią Stone Town, wpisaną na listę UNESCO. W przeszłości było to największe miasto wschodniej Afryki, obecnie jest administracyjną stolicą całego Archipelagu Zanzibarskiego. Starą część „Kamiennego Miasta” oddziela od nowszej tzw. Creek Road. Charakterystycznym budynkiem górującym nad wybrzeżem jest House of Wonders (Beit El Ajaib) – dawna rezydencja królewska, obecnie Zanzibarskie Muzeum Historii i Kultury. Nad brzegiem oceanu znajdziecie ogrody Forodhani – powstały w 1936 roku i do dziś słyną z wieczornych targów z jedzeniem. W pobliżu stoi Old Fort (stary fort arabski) zbudowany na przełomie XVII i XVIII wieku. Niegdyś służył jako więzienie, następnie jako magazyn linii kolejowej, a od 1994 roku zaczął pełnić funkcję teatru i centrum kulturalnego.

Zanzibar słynie również z licznych plantacji palmy kokosowej czy goździkowca, które stanowią główny towar eksportowy. „Wyspa Przypraw” przyciąga smakoszy i kupców z całego świata. I nie ma się czemu dziwić. Oprócz goździków znajdziecie tutaj owoce gałki muszkatołowej i kakaowca, imbir, curry, wanilię, kardamon, pieprz, kurkumę czy trawę cytrynową. To prawdziwe królestwo zapachów i smaków.

Atrakcje

Stone Town

To najstarsza część stolicy Zanzibaru, określana często „Kamiennym Miastem”. Stone Town znalazło się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Charakterystyczny klimat tego miejsca tworzą XIX-wieczne pałace, labirynt uliczek, pachnące stragany i zatłoczone bazary. Tutaj niemal każdy budynek posiada swoją własną historię. Popularnym punktem jest tętniący życiem targ w ogrodach Forodhani. Każdego wieczoru, nad oceanem, mieszkańcy i turyści gromadzą się, by skosztować grillowanych owoców morza oraz lokalnej kuchni.

Spice Tour

Podczas urlopu na Zanzibarze nie można pominąć wycieczki na plantację przypraw. To niepowtarzalna okazja, aby zobaczyć dojrzewające ziarna pieprzu, podziwiać kory cynamonowe, wanilię, owoce gałki muszkatołowej i kakaowca, a przede wszystkim poczuć niezwykłe aromaty przenikające całą wyspę. Zanzibar jest światowej rangi eksporterem przypraw, przez co zyskał przydomek „Wyspy Przypraw”.

Jozani Forest

To największy obszar leśny na Zanzibarze z różnorodną roślinnością – palmami, baobabami, figowcami, jak również egzotycznymi ptakami i motylami. Spacer naturalnymi ścieżkami przez las pozwala poczuć niepowtarzalny, tropikalny klimat. Rezerwat słynie przede wszystkim z czerwonych małp endemicznych (Zanzibar red colobus) żyjących wyłącznie na tym terenie – ich populacja liczy ok. 1 tys. osobników.

Full Moon Party

W północnej części Zanzibaru, w wiosce Kendwie, co miesiąc organizowane jest Full Moon Party. To całonocna impreza (odbywająca się w czasie pełni, jak wskazuje sama nazwa) z licznymi koncertami, dyskoteką i doskonałą zabawą. Wydarzenie to przyciąga turystów z całej wyspy.

Kuchnia

Madafu

To po prostu sok z kokosów. Nie tylko świetnie smakuje, ale taż pomaga na zmęczenie i podobno służy jako afrodyzjak.

Pweza wa nazi

Nazwa tej potrawy w języku suahili oznacza dosłownie ośmiornicę i kokos. Ośmiornicę gotuje się w mleku kokosowym z dodatkiem curry, cynamonu, kardamonu, czosnku i soku z limonki. To tradycyjny przysmak pochodzący z tego regionu.

Czerwone banany

Na Zanzibarze charakterystyczne są czerwone banany (występują wyłącznie na tej wyspie). Owoce tutejszych bananowców są krótsze i grubsze od normalnych, ale jednocześnie mają słodszy smak i bardzo intensywny aromat.

Rekin w pieprzu

Mięso z rekina jest jednym z najpopularniejszych owoców morza w kuchni zanzibarskiej. Najlepiej smakuje smażone z pieprzem, solą i aromatycznymi przyprawami pochodzącymi z tej wyspy.

Ciekawostki

Śladami Freddiego Mercury’ego

Na wyspie Zanzibar urodził się znany na całym świecie wokalista zespołu Queen – Freddie Mercury. Nie wiadomo, w którym miejscu dokładnie przyszedł na świat, pewne jest jednak, że pierwsze kilka lat swojego życia spędził na Zanzibarze, po czym wyjechał i nigdy nie wrócił w rodzinne strony. Pamiątką po wokaliście jest tablica wmurowana w ścianę jednej z kamienic przy ulicy Kenyatta. Upamiętnieniem Freddiego Mercury’ego jest też restauracja działająca pod nazwą Mercury’s Restaurant, która przyciąga turystów z całego świata.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Tanzania
Strefa czasowa :
czas polski +2 godz.
Język :
kisuahili; językiem urzędowym i powszechnie używanym w strefach turystycznych jest angielski
Komunikacja :
Ze względów bezpieczeństwa po wyspie najlepiej poruszać się taksówkami lub też w ramach zorganizowanych wycieczek fakultatywnych.
Długość lotu :
przelot z Mombasy na Zanzibar: ok. 30 min.
Waluta :
shilling tanzański (TSH), warto zabrać ze sobą dolary – 1 USD = 1600 TSH