Tu najmłodsze miasta powstały ponad 2000 lat przed naszą erą. Tu oliwne gaje sąsiadują z piaszczystymi plażami. Turcja Egejska to jeden z najbardziej gościnnych zakątków Turcji.

Region Morza Egejskiego położony jest na zachodzie Turcji. Od północy graniczy z prowincją Marmara, a od wschodu z Anatolią. Region dzieli się na trzy części. Centralną, bogatą w historię, położoną w okolicach Izmiru, północną o łagodnym klimacie oraz śródziemnomorską usianą pięknymi hotelami i piaszczystymi plażami. Te najpiękniejsze, ale też i dzikie usytuowane są na półwyspie Biga. Okolice Çeşme i Alaçatı przyciągają rokrocznie tysiące miłośników windsurfingu. Ale całe wybrzeże słynie z doskonałych warunków turystycznych. W większych miejscowościach, oprócz doskonale przygotowanych plaż wraz z wypożyczalniami sprzętu do nurkowania, wybudowano liczne pola golfowe, korty tenisowe, stajnie oraz boiska do gry w krykieta. Turcja Egejska słynie z cudownych krajobrazów. Na zielonych równinach Eoli rosną gaje oliwne, z których pochodzi połowa tureckiej produkcji oliwy z oliwek. W centralnej części Turcji Egejskiej królują winnice i pola winnej latorośli przeznaczonej na rodzynki, a wśród nich słynny gatunek smyrneński. Ale to również kraina fig. Ich produkcja koncentruje się na równinie Gediz i w regionie Aydın. Tu też rośnie bawełna. Ale dla turystów mekką wybrzeża egejskiego jest Bodrum, zwane „tureckim Saint Tropez”. Tysiące turystów bawi się tu noc i dzień w setkach barów, kafejek, klubów i dyskotek. Niedaleko leży Gumbet ochrzczony „tureckim Las Vegas”. W Turgutreis można podziwiać cumujące jachty możnych tego świata. Yalikavak to mała rybacka wioska znana z największego bazaru na półwyspie Bodrum. A w Ortakent wszyscy będą zachwyceni malowniczymi domkami z wieżyczkami oraz mandarynkowymi sadami. Warto udać się do mniej obleganego regionu Troja-Edremit. Tu oczywiście mieszczą się pozostałości po legendarnej Troi, której oblężenie opisał Homer w Iliadzie. Miłośnicy wina powinni popłynąć na trzecią co do wielkości wyspę Morza Egejskiego Bozcaadę, oddaloną o ok. 12 mil morskich od lądu. Tam w prawie każdym domu wytwarza się lokalne wino. Jeszcze do niedawna organizowany tam był Festiwal Wina, jednak współczesne prawo tureckie zabrania sprzedaży alkoholu od 22 do 6 rano oraz organizowania imprez promujących alkohol.

Zwiedzanie

Bodrum

Bodrum to jedno z najbardziej obleganych przez turystów kurortów w Turcji. Ale oprócz magicznych plaż oraz słynnych klubów i dyskotek, w tym znanej w całej Europie Halikarnas Disco, jest to miasto pełne greckich i rzymskich zabytków. To tam mieścił się jeden z siedmiu cudów świata, czyli grobowiec króla Mauzolosa. Bodrum to rodzinne miasto Herodota, zwanego Ojcem historii. W XV-wiecznym zamku św. Piotra mieści się Muzeum Archeologii Podwodnej.

Bergama

To malownicze miasteczko słynie przede wszystkim z ruin antycznego miasta Pergamon, dawnej stolicy państwa Attalidów z III wieku p.n.e. Wśród budowli wznoszących się na wzgórzu na szczególne wyróżnienie zasługuje biblioteka. Pergamoński teatr, przeznaczony dla 10 tysięcy widzów ma najbardziej stromą widownię w całej Azji Mniejszej. Kolejnym zabytkiem wartym zwiedzenia są ruiny Asklepiejonu, czyli sakralnego okręgu poświęconego bogowi sztuki lekarskiej Asklepiosowi. Czerwona Bazylika, czyli Kizil Avlu powstała w II wieku p.n.e. i została poświęcona egipsko-greckiemu bogowi Serapisowi.

Efez

Efez, dawny port morza Egejskiego, wraz ze swoimi zabytkami jest wpisany na Listę Światowego Dziadzictwa Narodowego UNESCO. Miasto warto zwiedzić na rowerze. Na wzgórzu Ayasuluk zachowałą się bazylika św. Jana, postawiona według legedy na grobie św. Jana Ewangelisty oraz, niestety zamknięta dla zwiedzających, gigantyczna cytadela. Efez to dziesiątki lepiej lub gorzej zachowanych budowli w tym m.in. Biblioteka Celsusa, Odeon, Prytanejon, Świątynia Hadriana, ulica Marmurowa, łaźnia Variusa czy fontanna Trajana.

Kuşadası

Ta dawna wioska rybacka jest doskonałym miejscem wypadowym do zwiedzenia całego wybrzeża Egejskiego. Ale w samym mieście zwiedzić trzeba obowiązkowo karawanseraj zbudowany w 1619 roku. Jest to rodzaj oberży dla podróżujących karawan. Dziś został odrestaurowany i mieści się w nim hotel. Forteca na Wyspie Gołębiej powstała w XV wieku jest symbolem tego urokliwego miasteczka. Niedaleko mieści się dom Matki Boskiej, w którym według legendy miała spędzić ostatnie lata swojego życia.

Atrakcje

Festiwal Tańca w Bodrum

Międzynarodowy Festiwal Tańca w Bodrum to największa tego typu impreza w Europie i kulturalna wizytówka Turcji na świecie. Występy odbywają się na scenie w zamku św. Piotra i w antycznym teatrze. Festiwal odbywa się pod auspicjami UNESCO i uczestniczą w nim tysiące tancerzy z całego świata. Impreza odbywa się w maju. Po oficjalnych występach zawsze organizowane jest w mieście i na plaży wielkie after party.

Surf festiwal w Çesme

Trochę dalej na północ, naprzeciwko greckiej wyspy Chios, leży Çesme. Małe, kameralne miasteczko jest turecką stolicą windsurfingu i trzecim na świecie najlepszym miejscem do uprawiania tego sportu. Równie znane jest pobliskie Alaçatı. Wieją tu niezwykle silne wiatry, a płytka woda o głębokości zaledwie metra sięgająca do 700 metrów od wybrzeża ułatwia pływanie. Tutaj co roku odbywa się Surf Festival.

Kuchnia

Egejska oliwa

Turcja Egejska słynie z oliwek. W tym regionie produkuje się większość tureckiej oliwy. Stąd też i tradycyjne danie kuchni egejskiej, czyli ege usulu zeytinyagli havuc. Są to marchewki gotowane z ryżem, czosnkiem i cukrem właśnie w tej o wyjątkowym smaku i aromacie oliwie.

Paszteciki z rydzów

Melki köftesi to rodzaj pasztecików czy klopsików zrobionych z grzybów. Najczęściej w kuchni egejskiej używa się rydzy, czyli melki. Do posiekanych grzybów dodaje się cebulę, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Po uformowaniu kotlecików smaży się je na oliwie z oliwek.

Lawendowe konfitury

Lawenda zwana francuską rośnie również i w Turcji. Ale tu specjalnością jest przygotowywanie z kwiatów tej aromatycznej rośliny niezwykle smacznych konfitur. Kwiaty gotowane są w wodzie z cukrem, solą i cytryną. Karabaşotu reçeli produkuje się głównie w miejscowości Karaburun.

Kwiaty kabaczka

Nadziewane kwiaty kabaczka jada się na wybrzeżu Morza Egejskiego, ale również i na Krecie w Grecji. Te niezwykle delikatne danie wymaga od kucharza niezwykłej precyzji. Kwiaty nadziewane są ryżem doprawionym koperkiem, natką, kuminem, sumakiem, mięta i sokiem z granatu. Ten specjał pochodzi z Izmiru.

Ciekawostki

Mauzoleum

Bodrum, miasto dziś w pełni turystyczne, kiedyś nazywało się Halikarnas. I tam właśnie w 353 roku p.n.e. wzniesiono jeden z siedmiu antycznych cudów świata. Artemizja siostra i jednocześnie wdowa po królu Mauzolosie wzniosła ku jego czci wspaniałą świątynię. I właśnie stąd pochodzi dziś powszechnie używane słowo mauzoleum, określające monumentalny grobowiec. Niestety Mauzoleum nie przetrwało licznych w tym regionie trzęsień ziemi. Jak głosi legenda Artemizja z wielkiej miłości do męża-brata codziennie piła napój wymieszany z jego prochami.

Dom Matki Bożej

Dom, w którym najprawdopodobniej swoje ostatnie lata życia spędziła Maria Matka Boża, mieści się około 7 kilometrów od Selçuk, niedaleko Efezu. Miejsce to nazywane po turecku Meryemana Evi odnaleziono w 1891 roku na podstawie wizji niemieckiej mistyczki Anny Kathariny Emmerick. Dziś domem Marii opiekuje się zakon Braci Mniejszych Kapucynów. Meryemana posiada również znaczenie dla muzułmanów, dla których Maria była matką jednego z wielkich proroków islamu, nazywanego İsa Peygamber. Dotrzeć można tu tylko wynajętym samochodem, taksówką lub wyruszając na 7 kilometrowy spacer z Efezu.

Informacje praktyczne

Przepisy wjazdowe :
Turcja
Strefa czasowa :
czas polski + 1 godz.
Język :
turecki, angielski, niemiecki, rosyjski
Komunikacja :
taksówka w obrębie miejscowości – 6-10 EUR
Długość lotu :
ok. 3 godziny
Przykładowe ceny :
lunch od 12 EUR, obiad składający się z 2 dań od 18 EUR, piwo 2, 5 EUR, woda mineralna 1, 5 l – 1 EUR, kawa, herbata – 0, 6 EUR
Waluta :
lira turecka, 1 EUR = 2,4 liry